Tražiti da Macron promjeni stav

Njemački ekspert za balkanska pitanja Bodo Weber kaže da bi Kosovo trebalo da uslovi učešće u pregovorima u Briselu promjenom stava Francuske u vezi sa liberalizacijom viza i procesom proširenja za Zapadni Balkan, prenosi Gazeta Express.

Weber kaže da bi Pariz trebalo da slijedi primjer Njemačke u pogledu međusobnog priznanja kao dijela konačnog sporazuma Beograda i Prištine i dodaje da bi predsjednik Francuske Emmanuel Macron trebalo da "prestane da zloupotrebljava pitanje viza za stanovnike Kosova za unutrašnje političke proračune".

Weber je dodao da su razgovori o razmjeni teritorija ojačali njemačku poziciju da je potrebna jasnost po pitanju statusa Kosova i da bilo koji modalitet smanjenog priznanja ne bi bio rješenje.

"Ovo je stav Njemačke godinama, a napori Thaçija i Vučića da razmjene teritorije pomogli su jačanju njemačkog uvjerenja da postoji potreba za razjašnjenjem pitanja statusa, što ne bi bilo obezbjeđeno nikakvim smanjenim oblikom priznanja. Primjer po uzoru na njemačko-njemački ugovor. Ali vrlo je dobro što je ova pozicija već javna", rekao je Weber.

Njemački stručnjak kaže da bi primjer Njemačke trebalo da slijede Francuska i Macron.

"Na kraju, Pariz i predsjednik Macron moraju da slijede primjer. Predsjednik Macron želi da Francuska preuzme vodeću ulogu u pregovorima, dok je istovremeno pokazao nedostatak posvećenosti evropskim vrijednostima i principima, tačnije svojom podrškom razmjeni teritorija 2018. i 2019. godine", dodao je Weber.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express