Pandemija na Kosovu

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Valbon Krasniqi izjavio je da su uprkos činjenici da je ove nedjelje zabilježen blagi pad pozitivnih na kovid-19, klinike regionalne bolnice preopterećene pacijentima zaraženim koronavirusom.

"Bolnice i klinike su i dalje opterećene velikim brojem pacijenata. Iako je broj novozaraženih manji, naše klinike su prenatrpane pacijentima. Trenutno u svih sedam regionalnih bolnica imamo oko 900 pacijenata koji se liječe i pet klinika u Univerzitetskom centru", rekao je Krasniqi u intervjuu za Kosovo press.

Govoreći o britanskom soju koronavirusa Krasniqi je rekao da se on brže širi, ali da se broj pacijenata koji su hospitalizovani ne razlikuje mnogo od prošle godine kada soj nije bio prisutan na Kosovu.

"Ako uporedimo broj hospitalizovanih ove i prošle godine u ovo vrijeme, nema veće razlike u odnosu na broj zaraženih. Čini se da ima veću sposobnost bržeg širenja, što je dovelo do povećanja broja zaraženih i kao rezultat broja hospitalizovanih. Neophodno je znati i pomenuti da su metode sprečavanja, ali i tretman iste kao u prethodnoj ili početnoj verziji", rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima iako je budžet za lijekove na osnovnoj listi smanjen, trenutna snabdjevenost je dobra, osim Remdesivira i Favipiravira, koji se koriste u antikovid terapiji i koji i dalje nedostaju. On očekuje da će se budžet povećati za Univerzitetki klinički centar, posebno budžetske linije za lijekove i potrošni materijal sa osnovne liste.

Krasniqi je apelovao da se vakcinišu svi oni koji imaju priliku da dobiju vakcinu, jer je ovo najbolji način za kontrolu pandemije kovid-19.

"Vakcina je najsigurniji, najbolji i najjeftiniji način sprečavanja širenja zaraze. Ne samo vakcina protiv kovida već i mnoge druge bolesti u prošlosti su iskorenjene zahvaljujući vakcinaciji. Sada pošto ima vakcine nema razloga da se ne stavi virus pod potpunom kontrolom i to ne samo na nivou Kosova već i u svijetu", poručio je Krasniqi.

Naglasio je da  uprkos velikom broju hospitalizovanih osoba, nijedna medicinska usluga nije prekinuta.

 Izvor: Kosovo Online/Kosova press