Šef poslaničke grupe PDK

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (PDK) Abelard Tahiri izjavio je da vlada premijera Aljbina Kurtija samo improvizuje i da je prvih mesec dana Vlade, najslabiji početak u historji izvršne vlasi Kosova.

"Imajući u vidu da je Kurti u opoziciji bio 12 godina revnosni opozicionar i izuzetno veliki kritičar procesa koji su se odvijali u vladama koje je PDK vodio Ili bio u vladajućoj koaliciji, nismo očekivali ovakav početak. Vidimo da su vladin tim i premijer potpuno nespremni i nesposobni da upravljaju zemljom. Neposredno nakon izglasavanja vlade isčekivali smo vladin program u Skupštini Kosova. Kao opozicionar, voleo bih da imam kritički pristup, ali protiv koga da budete kritični, šta da kritikujete kad vlada i premijer nemaju plan. Prošlo je mjesec dana i oni pokušavaju da improvizuju", rekao je Tahiri u intervjuu za Kosovo press.

Odluka vlade o smanjenju dodatka za penzionere i zdravstvene radnike za Tahirija je neprihvatljiva.

"Umjesto da penzionerima još više pomognu, jer su ugrožena kategorija u okolnostima pandemije, oni im umanjuju dodatak. To je neprihvatljivo, molim Vladu da preispita tu odluku. S druge strane, imamo umanjenje za ljekare koji su zaista naši heroji koji se neprestano suočavaju sa pandemijom. Vlada ne upravlja zemljom u skladu sa okolnostima, ne može imati drugi prioritet kada smo ugroženi pandemijom", rekao je Tahiri.

Govoreći o odlasku premijera Kurtija u Brisel, sljedeće nedjelje, Tahiri ocjenjuje da je nepostojanje strategije dijaloga štetno. Naglašava da PDK neće dozvoliti nikakve kompromise koji će uticati na funkcionisanje Kosova i da će doprinos toj temi dati u Skupštini Kosova.

"Pristup premijera Kurtija u odnosu na dijalog, bez jasne vizije i spiska tema i crvenih linija dokle se može ići, štetan je za našu Republiku, jer ispada da će prihvatiti šta god mu se stavi na sto. To je neprihvatljivo, zato stalno tražimo dnevni red, spisak tema u dijalogu. PDK neće dozvoliti nikakave kompromise koji će uticati na funkcionisanje naše Republike. Bilo kakve strukture koja bi uticala na funkcionisanje naše državnosti nesumnjivo će biti neprihvatljiva za PDK", rekao je Tahiri.

Kritikovao je Kurtijevu vladu i po pitanju obezbeđivanja antikovid vakcina, rekavši da nema plan, ni ideju kako da obezbjedi vakcine.

"Nije neka velika filozofija, znam kompanije koje proizvode vakcine. Sve što bi trebalo da se uradi jeste ozbiljnija posvećenost premijera i ministra zdravlja u kontaktima sa kompanijama, koju ne vidimo. Svjedoci smo da se broj umrlih na Kosovu povećava svakog dana. A ono što vlada radi je smanjenje broja testova, umjesto da bude suprotno. Od dolaska ovog premijera, broj testova se smanjuje, a broj umrlih povećava. Ovo je užas", rekao je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press