Analizirati pravni put

Ekonomski stručnjaci smatraju da ekonomske prioritete koje je najavila vladajuća straka Pokret Samoopredjeljenje, poput Nezavisnog fonda, nije moguće realizovati, jer je Kosovo pored pandemije suočeno i sa mnogim drugim problemima, koje bi vlada morala da riješi prije stvaranja fonda, prenosi Ekonomija onlajn.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhalliu ističe da je potrebno je strpljenje i podsjeća da Vlada ima većinu, te da samo sama može srušti sebe.

Gërxhalliu naglašava potrebu za političkom stabilnošću, da bi stvorio takav fond, jer bez nje, kako dodaje, fond ne bi imao efekat.

"Imamo samo 20 dana od formiranja vlade, problemi iz prošlosti su toliko veliki da ni 200 dana neće biti dovoljno, potrebno je da budemo strpljivi“, rekao Gërxhalliu.

Podsjetio je da je u predizbornoj kampanji stvaranje fonda bilo jedno od obećanja Samoopredjeljanja i da građani treba da znaju da novac ne nedostaje.  

"Prema izvještajima Centralne banke trenutno su depoziti građana i preduzeća veći od 4 milijarde, a samo u dijaspori postoji samo 6 milijardi depozita, potreban je drugačiji pristup da bi se ta sredstva apsorbovala, a prva stvar koju vlada mora da ostvari je politička i ekonomska stabilnost. U suprotnom fond neće imati efekat, Zakon o bankama treba revidirati i treće Zakon o stvaranju investicionih fondova, znači novca ima, potrebna je samo politička volja", rekao je Gërxhalliu.

Nglašava da, pored svih projekata od velikog značaja, ne treba zapostaviti podršku privatnom sektoru.

"Mora se analizirati pravni put, sa pratećim zakonima i šta bi trebalo učiniti da taj fond bude podrška privatnom sektoru zasnovan na transparentnosti", dodao je Gërxhalliu.

Izvršni direktor Evropskog saveta investitora na Kosovu Emrush Ujkani se slaže sa Gërxhalliuom i dodaje da takav fond zahtjeva ekonomsku stabilnost i sveobuhvatan pristup.

"Pitanje Nezavisnog fonda i mnoge specifičnosti koje on nosi sa sobom moraju se sagledati, kakav će biti epilog u narednim danima i mjesecima, nije stvar samo u brojkama neophodan je sveobuhvatniji pristup", rekao je Ujkani.

Istako je da je cilj ekonomski rast, ali da vlada ima mnogo zadataka pred sobom ali da su prioritet borba protiv pandemije kovid-19 i ekonomski oporavak.

Nezavisni fond, kako je predviđeno, preuzeće vlasništvo nad kosovskom strateškom imovinom i imaće isključivu odgovornost za ulaganja u povećanje njihove vrijednosti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online