Portparol Vlade Kosova

Portparol Vlade Perparim Kryeziu kaže da po Ustavu Kosova nijedna opština ne može biti etnička, prenosi Ekonomija onlajn.

On je naglasio da to znači da ni Zajednica srpskih opština ne može biti zasnovana na nacionalnoj osnovi.

"Premijer Kurti više puta je rekao da član 42 Ustava Kosova definiše slobodu udruživanja. Asocijacija opština sa srpskom većinom ne može biti etnička. Štaviše, postoji odluka Ustavnog suda koja to praktično onemogućava", rekao je Kryeziu.

On je rekao da je Miroslav Lajčak, izaslanik Evropske unije za dijalog, premijeru Albinu Kurtiju predao neke dokumente u vezi s napretkom dijaloga. Ti su dokumenti Kurtiju dati dok je bio kandidat za premijera na izborima 14. februara ove godine.

"Mi nismo protiv dijaloga, ali on mora biti s utvrđenim i evidentnim principima", kaze Kryeziu.

Kryeziu je u Info magazinu izjavio da će vrlo pažljivo raditi na otklanjanju štete koju su u dijalogu sa Srbijom prouzrokovale bivše vlade i da će se pobrinuti da u ovom procesu više ne bude grešaka.

"Prethodne vlade stvorile su pogrešnu percepciju i utisak da je Kosovo spremno na kompromise, koji prevazilazi ono što se dugo smatralo najvećim kompromisom, a to je Ahtisaarijev paket. Ova percepcija je naštetila Kosovu kako u izvještaju o dijalogu, tako i u odnosima Kosova sa partnerima. Moramo naporno raditi na onome što smatramo suverenim pravima, ali s najvećom pažnjom da se poništi šteta koju su prouzrokovale prethodne vlade, a ne da se napravi dodatna šteta", zaključio je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online