Bilateralni odnosi sa EU

Iz Evropske unije je potvrđeno da se predsjednik Srbije Alekdsandar Vučić i premijer Albin Kurti neće sastati u Briselu, već će boraviti u pojedinačnim posjetama. Odlazak u Brisel Kurtiju će biti prva posjeta inostranstvu od stupanja na dužnost premijera, prenosi Ekonomija Onlajn.

„Dvodnevna posjeta Briselu sredinom sljedeće nedjelje je zvanična posjeta premijera Kurtija tokom koje će se sastati sa visokim predstavnicima institucija Evropske unije. Posjeta Briselu je u službi naših bilateralnih odnosa sa Evropskom unijom“, izjavio je Kryeziu za Gazeta Express i najavio da će dnevni red sastanaka premijera biti objavljen uskoro.

Portparol EU Zoi Muletier izjavila je da sastanak u dijalogu nije zakazan za narednu nedjelju u Briselu.

"Što se tiče dijaloga, rad se nastavlja, međutim nijedan sastanak nije zakazan za sljedeću nedjelju i mi ćemo najaviti takav sastanak kada to bude bilo potrebno", rekla je Muletier za Gazeta Express.

Predsjednik Vučić je izjavio da očekuje da će se dijalog nastaviti u maju.

Očekuje se da će sastanci ključnih lidera EU sa Kurtijem i Vučićem sljedeće nedjelje biti u cilju nastavka dijaloga.

Posljednji politički sastanak na visokom nivou Beograda i Prištine bio je prošlog septembra, kada se bivši premijer Avdullah Hoti sastao sa predsjednikom Vučićem.

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas, tokom posjete Prištini rekao je da će priznanje Kosova od strane Srbije biti jedan od elemenata u dijalogu, ali da strane moraju biti spremne na kompromis.

"Što se tiče dijaloga, naravno da će priznavanje Kosova biti jedan od elemenata rješenja, u suprotnom se neće realizovati, to je normalno u dijalozima za normalizaciju gdje postoje kompromisi i ne želim crvene linije. Znam da će zbog historijskih okolnosti biti teško, želim da nađem rješenje, a obe strane moraju biti spremne na kompromis", rekao je Maas.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online