U Briselu nemam šta da pitam

Vršilac dužnosti predsjednika PDK Enver Hoxhaj rekao je da bi odbio da učestvuje u dijalogu između Srbije i Kosova u Briselu, ukoliko ga premijer Albin Kurti bude pozvao, prenosi Gazeta express.

"Apsolutno ne. Nemam za šta da pitam u Briselu. Za šta? Ne vidim njihovo jedinstvo za poziciju u ovom procesu. Ne znam za šta se zalaže, bez principa, bez ciljeva, ne vidim istinsku međunarodnu posvećenost, ne mogu da govorim o hipotetičkim situacijama, nismo podržali tehnički dijalog i ne podržavamo ga", rekao je Hoxhaj.

Međutim, Hoxhaj kaže da ne bi odbio preliminarni sastanak sa Kurtijem radi razgovora o završnom procesu između Srbije i Kosova.

"U završnom procesu, događaju koji traje nedjelju, dvije nejdelje, gdje se govori o uzajamnom priznavanju između  Srbije i Kosova, učestvujemo. Ne želim da prejudiciram sporazum. Da budemo jasni, tehnički dijalog između Kosova i Srbije je završen", rekao je on.

Hoxhaj je podsjetio da je PDK imala istu vrstu kritike i za prethodnog premijera Avdullaha Hotija.

"Ali ako je dijalog u završnoj fazi uzajamnog priznavanja, ne kažem da bismo učestvovali u ceremoniji u smislu prisustva i potpisivanja, ali tu smo jer to vidimo kao važnu temu za zaključivanje izgradnje države", rekao je Hoxhaj.

Dodao je da je učestvovanje u tehničkom dijalogu stvar vlade, a ne opozicije.

"Ako trenutna vlada ponudi jasan plan, ako naši zapadnoamerički i evropski partneri smatraju vitalnim za Kosovo zaokret 2021. ili 2022. godine, uzajamno priznanje, PDK je dio procesa. Ne idemo u procese koje vodi Bisnik Bislimi, ili Skender Hyseni. Jasno sam to rekao i Miroslavu Lajčaku", poručio je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express