Politički analitičar

Politički analitičar Shemsi Jashari smatra da je „medeni mesec“ za vladu na čijem je čelu Albin Kurti završen i da u prilog tome govori pismo američkog predsjednika Joea Bidena i posjeta njemačkog šefa diplomatije koje vidi kao jasan pritisak za nastavak dijaloga sa Srbijom, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema riječima Jasharija, premijer Albin Kurti mora da bira između učešća u dijalogu, kako to zahtjeva međunarodni spektar, ili zaoštravanja odnosa s njima.

„Za vladu Albina Kurtija ’medeni mjesec’ se bliži kraju kada su svi imali razumijevanja dok ne preuzme kontrolu nad vladom i ne kompletira svoj vlastiti politički kadar. Nedavni pokreti iz SAD-a i prijateljskih zemalja iz EU počeli su da pokazuju vrlo otvorene i direktne zahtjeve (pritiske) za nečim što su svi govorili i znali, osim Samoopredjeljenja, da odlazak na razgovore nema alternativu“, rekao je Jashari.

On navodi da međunarodne poruke govore da bi trebao postojati bolni kompromisi sa obe strane, što će, prema njegovim riječima, Kurtija dovesti u suprotan položaj od onoga što je više puta iznosio dok je bio u opoziciji.

„Gospodin Kurti mora definitivno preuzeti odgovornost za dijalog i odvojiti se od diskursa kampanje kada je rekao da dijalog nije prioritet, jer o njemu ne odlučuje. Postoje samo dva načina da gospodin Kurti ili započne dijalog ili oslabi odnose sa prijateljskim zemljama kao što su SAD i partneri iz EU. S obzirom na to da su odnosi Kosova sa prijateljskim zemljama egzistencijalni za nas kao državu, gospodin Kurti mora odabrati prvu opciju, iako se u unutrašnjem planu ispostavlja da je to bilo beskorisno predizborno obećanje“, kaže Jashari.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online