AstraZeneca

Na Kosovu je do sada antikovid vakcinu primila 21.000 ljudi, a prvi i jedini kontingent od 24.000 vakcina AstraZenece stigao je iz Covax programa, piše Reporteri.

Taj kontingent je stigao 28. marta, a postupak vakcinacije započeo je 29. marta. Prvu dozu ove vakcine primio je premijer Albin Kurti.

Prioritet u vakcinaciji imaju zdravstveni radnici, stariji i oni sa hroničnim bolestima.

Kosovo još uvijek nije osiguralo dodatne doze vakcine, iako je prije nekoliko dana Evropska unija potvrdila da je za Kosovo opredjelila 95.000 doza vakcine Pfizer u borbi protiv pandemije Covid-19, ali nije precizirano kada će stići.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je u objavi na Twitteru "stojimo uz naše partnere na Zapadnom Balkanu, kao što sam rekla Albinu Kurtiju".

"Oko 95.000 doza vakcina koje finansira EU stići će na Kosovo od maja do kraja avgusta. Zajedno smo u ovome", rekla je ona.

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas, koji je juče bio na Kosovu, takođe je rekao da će u narednim nedjeljama na Kosovo stići oko 100.000 antikovid vakcina.

Mass je naglasio da je svijestan da to nije dovoljno, dodavši da će i dalje pomagati Kosovu da vakciniše ostatak stanovništva.

Iako su obećani novi kontingenti vakcina, trenutni još uvijek nije završen, što je dovelo do oklevanja za vakcinaciju.