Ljekarima 150 eura, policajcima 100 eura

Jučer je na sastanku Vlade Kosova odlučeno da se izdvoji pet miliona za dodatke na zaradu zdravstvenim radnicima i policajcima za mjesec april i maj, prenosi RTK2.

Ministar finansija rada i transfera, Hekuran Murati rekao je da će, prema ovoj odluci, ljekarima i medicinskim sestrama biti isplaćeno dodatnih po 150 eura bruto za april i maj, tehničkom pomoćnom osoblju u javnim zdravstvenim ustanovama po 100 eura, dok će policajcima za iste mjesece biti dodeljeno po 100 eura.

„Za april i maj izdvajamo dodatna sredstva u ukupnoj vrijednosti do 5.255.565 eura. Za sektor javnog zdravstva u iznosu od 4.680.225 eura u kategoriji izdataka, plata i dodataka za isplatu mjesečne naknade za 13.802 osobe koje su imale dodatnu obavezu da upravljaju pandemijom. 150 eura bruto za ljekare i medicinske sestre i 100 eura bruto za osoblje tehničke podrške u javnim zdravstvenim ustanovama na tri nivoa zdravstvene zaštite. Za sektor bezbjednosti 1.187.340 u kategoriji izdataka plate i dodaci za budžetsku organizaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, za isplatu mjesečnog dodatka na zaradu za policijske službenike sa dodatnim angažovanjem na terenu. Za mjesec april i maj posebno u iznosu od 100 eura “, rekao je Murati.

Vlada Kosova je na današnjem sastanku izdvojila 8,5 miliona eura za korisnike socijalne i penzione šeme za april, maj i jun.

Ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati rekao je da će korisnici šema socijalne pomoći dobiti dodatnu uplatu od 30% u odnosu na redovni iznos koji dobijaju, dok će se za korisnike penzijskog sistema primenjivati mjesečni dodatak tako da osnovna penzija i dodaci iznose 100 eura mesečno za ova tri mjeseca.

„Korisnici šeme socijalne pomoći dobiće dodatnu uplatu od 30% na redovni iznos koji dobijaju. Cilj će nam biti da se dobra pomoć održi tokom 2021. godine. Za korisnike penzijskog sistema koji primaju manje od 100 eura mesečno, primenjivaće se mjesečni dodatak tako da osnovna penzija i dodaci dostignu iznos od 100 eura u mjesecu. Postignuto je da bar do juna nijedna penzija ne bude ispod 100 eura mjesečno“, rekao je Murati.

Prethodno je vlada izdvojila preko 5 miliona eura za dodatke na zaradu zdravstvenim radnicima i policajcima za mjesec april i maj.