U suprotnosti sa zakonom

Član pokreta Samoopredjeljenje (VV) u parlamentarnom Odboru za budžet, rad i transfere Visar Korenica zatražio je smjenu članova Upravnog odbora RTK, optužujući ih za nepotizam, izvještava Ekonomija onlajn.

Korenica je takođe tražio formiranje istražne komisije za javne medije, rekavši da su Leotrim Thaçi i njegova supruga Festin Cakoli angažovani na osnovu ugovora, dok je njen brat angažovan kao snimatelj.

U diskusiji na sjednici skupštinskog odbora, takođe se čulo i da je na RTK angažovan i zet predsjednika odbora.

On se zapitao da li je to u suprotnosti sa zakonom o sprečavanju sukoba interesa.

Za sve ove nepravilnosti trebalo bi što pre formirati istražnu komisiju koja bi istražila situaciju u RTK, naveo je on.

Tužilaštvo bi trebalo da pokrene istragu o zloupotrebama na RTK što je prije moguće, rekao je on.

"Ono što Skupština mora hitno da uradi je da vrati legitimitet otpuštanjem sadašnjeg odbora“, ukazao je.

Generalni direktor RTK Ngadhenjim Kastrati odgovorio je Korenici rekavši da mu je žao zbog toga što ima takve zaključke.

"Leotrim Thaçi je angažovan na tri mjeseca, radio je u struci, profesionalac je. Ja sam generalni direktor, ne podnosim vama račune. Nisam glup, poštujem zakon. Poštujem sve zakone i pravila“, rekao je.

Predsjednik Upravnog odbora RTK Sali Bashota rekao je da je njegov zet bio zaposlen na period od 3-4 mjeseca, a zatim mu je raskinut ugovor.

"To nije iskreno, nije profesionalno", rekao je Bashota.

Predsjedik Komisije Armend Muja pitao je zašto izvještaj ima više troškova nego prihoda.

Kastrati je rekao da su ovog mjeseca kupili kamere i da stoga ima više troškova nego prihoda, ali da se to odnosi na troškove do kraja godine.

Član komisije iz PDK Bedri Hamza rekao je da treba razgovarati o pitanju regulacije imovine za RTK, dodajući da se finansijski izvještaj ne razlikuje od prethodnih.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online