Vlada zahtjeva garancije

Vlada Kosova svakodnevno dobija ponude od posrednika za nabavku antikovid vakcina, ali uprkos ponudama različitih aktera, nije poznato da li je neko od njih uključen u pregovarački postupak, koji bi omogućio Kosovu masovnu imunizaciju stanovništva, rekao je za Kohu portparol Vlade Perparim Kryeziu.

Kryzeiu je precizirao da su takve ponude stizale od raznih zvaničnika, pojedinaca i preduzeća, ali da bi one bile validne potrbeno je da Vlada dobije garancije.

"Potrebno je da imamo sigurnost koju mogu garantovati samo proizvođač i subjekti koje je proizvođač ovlastio, vjerodostojna međunarodna tijela ili vlade zemalja EU i SAD. U direktnom smo kontaktu sa proizvodnim kompanijama i vladama prijateljskih zemalja kako bismo osigurali proizvod, ali i kvalitet ovih vakcina", rekao je Kryeziu.

Kako je dodao, za institucije je važno da se vakcine protiv koronavirusa pružaju zvaničnim kanalima, što znači direktan dogovor sa proizvodnim kompanijama.

Kryeziu je rekao da je u većini slučajeva odgovoreno na zahtjeve da pojedinci budu posrednici između vlade Kosova i kompanija koje žele da prodaju vakcine, ali nije pružio dodatne detalje o tome zašto još nema odgovora.

"Moramo biti vrlo oprezni u odnosu na zaštitu javnog zdravlja naših građana. Stoga, za svaki proizvod koji nam se nudi, moramo unapred da potvrdimo da su to entiteti koji imaju ovlašćenja proizvođača ili vlada odgovarajućih zemalja", dodao je Kryeziu.

Strah od prihvatanja takvih ponuda, zapravo je izazvao izvještaj Europola koji potvrđuje upozorenja o falsifikovanju vakcina od njihovog ulaska na tržište i koja se obično pružaju nezvaničnim kanalima.

Europol je ohrabrio države članice da šire sve relevantne informacije o kriminalnim aktivnostima vezanim za vakcine, a upozorenje kaže da je velika potražnja za vakcinama "ostavila" prostor za potražnju preko nelegalnih kanala.

Iz Ministarstva zdravlja su potvrdili da postoje stotine zahtjeva raznih pojedinaca koji su spremni da doze prodaju vakcine Kosovu. Do sada, Vlada Kosova nije objavila da je bilo koja od ovih ponuda dobila pozitivan odgovor i da je preko posrednika započela kontakt sa bilo kojom kompanijom za nabavku vakcine.

Inače, Kosovo je do sada obezbjedilo svega 24.000 doza vakcine AstraZeneka kroz program Covax, dok je juče Evropska unija potvrdila da će obezbjediti još 95.000 doza Pfizer vakcina.

Prema mnogim izvještajima, velike farmaceutske kompanije zabranile su, prema dosadašnjim ugovorima, da kompanije ili države preprodaju njihove vakcine drugim državama. Oni zahtjevaju direktne pregovore između kompanija koje proizvode vakcine i država kojima su vakcine i potrebne.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore