Šefica poslaničke grupe VV

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja (VV) Mimoza Kusari - Lila govorila je o dijalogu sa Srbijom, rekavši da bi dijalog trebalo da se nastavi sa jasnim principima i jedinstvom u političkom spektru, prenosi Ekonomija onlajn.

"Ovo je proces koji je započeo davno, ali koji bi definitivno trebalo da se nastavi sa jasno utvrđenim principima i jedinstvom u političkom spektru Kosova. To je nadležnost Vlade Kosova, pa se očekuje da će Vlada uskoro predstaviti svoj stav u vezi sa dijalogom. Mi u Skupštini Kosova ostajemo posvećeni formiranju radnih grupa i postizanju kompromisa po pitanjima dijaloga. Brojne teme koje su ostale u prethodnom skupštinskom sazivu se obrađuju“, rekla je ona.

Prema njenom mišljenju, pozicija i opozicija trebalo da iscrpe raspravu i donesu zajednički stav o pitanjima od nacionalnog značaja, poput pitanja dijaloga sa Srbijom.

Generalni sekretar NISMA Bilal Sherifi rekao je da Samoopredjeljenje priprema za nove kompromise sa Srbijom.

Izvršni direktor KLI  Ehat Miftaraj rekao je da je dijalog sa Srbijom u interesu Kosova i da će konačni sporazum promovisati Kosovo u međunarodnoj areni, uključujući i mjesto u UN.

On je rekao da je glavni teret u ovom procesu na vladajućoj stranci kada je u pitanju izgradnja nacionalnog konsenzusa.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online