Pismo Joea Bidena

Nakon zahtjeva, izrečenog u pismu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena upućenom predsjednici Kosova Vjosi Osmani, da se Kosovo usredsredi na normalizaciju odnosa sa Srbijom ka konačnom sporazumu, koji zahtjeva fleksibilnost i teške kompromise, predstavnici, vladajuće stranke na Kosovu, Pokret Samoopredjeljenje, smatraju da dijalog treba da se nastavi, sa utvrđenim i jasnim principima, prenosi Ekonomija Onlajn.

Vlada Kosova se povodom Bidenovog zahtjeva još uvijek nije zvanično izjasnila.

Šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari Lila, rekla je da dijalog u nadležnosti Vlade Kosova i da treba da se nastavi sa utvrđenim principima te da skupština zajedno sa vladom mora postići konsenzus sa opozicijom.

Da li vlada odugovlači dijalog?


Albert Krasniqi iz Instituta Demokratija Plus kaže da se izjave poput Kusari Liline mogu smatrati pokušajem daljeg odlaganja dijaloga, ali i težnje da se odgovornost podjeli.

„Ovo je trenutak kojem moramo težiti da zaključimo konačni sporazum sa Srbijom, na čijem je čelu i predsjednik Biden, prijatelj Kosova“, rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, vruća tačka kompromisa za postizanje sporazuma sa Srbijom je pitanje uspostavljanja Zajednice srpskih opština.

„To je potencijalna opasnost, koja preti dijalogu, jer je to postignuti sporazum i ponavljano nam je između redova da se taj sporazum treba prilagoditi, čak i vršeći ustavne promjene radi primjene sporazuma kakav je bio u početku", rekao je Krasniqi.

Opozicija protiv kompromisa


Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri rekao je da Kosovo ni u kom slučaju ne bi trebalo da pravi kompromis koji bi podrivao njegovu funkcionalnost.

„Prvo, ne vjerujemo da će SAD tražiti od Kosova da napravi kompromise koji utiču na funkcionalnost naše države. Bliska koordinacija kosovskih institucija sa SAD je važna i od vitalnog značaja za Kosovo“, rekao je Tahiri.

Šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri izjavio je pitanje dijaloga stvar vlade.

„Naš zahtjev je prije svega da se vlada pozabavi upravljanjem pandemijom i obezbjeđivanjem vakcina, što je najvažnije za nas“, rekao je Tahiri.

Osmani je u objavi na Facebooku navela da je usredsređena na američku pomoć Kosovu u borbi protiv pandemije, posebno u pružanju vakcina.

Nije komentarisala Bidenovo pominjanje kompromisa za proces normalizacije odnosa sa Srbijom.

Portparol vlade Perparim Kryeziu rekao da je stav premijera Albina Kurtija, što se tiče dijaloga, ostaje nepromjenjen, navodeći četiri principa koja je Kurti postavio za dijalog.

„Prihvatite realnost da je Kosovo nezavisno, Srbija da prihvati istinu o zločinima koje je počinila, Kosovo i Srbija da budu ravnopravne strane u dijalogu i četvrti princip, dijalog i konačni sporazum u korist građana.

Dijalog između Beograda i Prištine započeo je 2011. razgovorom o tehničkim pitanjima, 2012. prerastao je u političke razgovore o normalizaciji odnosa dvije zemlje, uz visoku političku zastupljenost premijera i predsjednika Kosova i Srbije.

Tokom deset godina dijaloga Priština i Beograd po pitanju broja postignutih sporazuma nisu usaglašeni, vjeruje se da je postignuto preko 30 sporazuma.

Među postignutim sporazumima sporan je sporazum o Zajednici srpskih opština.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online