Poznati austrijski list

Poznati austrijski list "Standard" objavio je tekst u kojem se navode pretnje vlade Albina Kurtija upućene medijima na Kosovu, pominjući opasnost od zatvaranja Javnog medijskog servisa, prenosi Reporteri.

U tekstu se pominje i privatizacija bivše zgrade Radio-televizije Prištine, koja je sada Radio-televizija Kosova. Navodi se da Kosovska agencija za privatizaciju može da privatizuje taj objekat i da su radnici upozorili će protestvovati protiv Vlade ako se tako nešto dogodi.

"Tražimo od Skupštine Kosova da što pre započne proceduru za usvajanje zakona o RTK. Predlažemo Skupštini da zgrada u kojoj se nalazi Radio Kosovo pređe u vlasništvo RTK i da zajedno sa vladom pomognu RTK dodatnim budžetom za njegovu obnovu", navodi se u saopštenju Sindikata radnika radija i televizije Kosova.

Sve veći pritisak Kurtijeve vlade na medije


Austrijski dnevnik napravio je hronologiju pritisaka Pokreta Samoopredjeljenje, navodeći da ta stranka vrši pritisak na RTK od decembra, prošle godine, a da je do kulminacije došlo tokom izborne kampanje i vanrednih izbora održanih 14. februara, koji su zacementirali moć Kurtija i Samoopredjeljenja.

"Standard" piše i o Vladinom sukobu sa drugim medijima na Kosovu. U tom kontekstu se pominje i policijsko ispitivanje novinara "Insajderija", dan prije nego što je ministar zdravlja Arben Vitia na konferenciji za štampu pozvao tužilaštvo da se pozabavi onim što su mediji objavili.

"Insajderi" je takođe pisao i o bivšem zaštitniku građana Samiju Kurteshiju, koji je sada predstavnik Pokreta Samoopredjeljenje u Centralnoj izbornoj komisiji i koji je izneo ozbiljne optužbe protiv medija, "da većina njih na Kosovu čini medijske zločine", jer je, po njemu, velika većina medija "proizvod institucionalnog organizovanog kriminala od strane vlada tokom posljednjih 20 godina".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri