Nema priznanja ali...

Pozicija Grčke po pitanju nezvisnosti Kosova ostaje nepromenjena, ali Grčka podržava Kosovo na evropskom putu kao i viznu liberalizaciju, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) šefica grčke Kancelarije za vezu sa Kosovom Hrisula Aliferi (Chryssoula Aliferi).

Ona je dodala da Grčka, “kao dugogodišnja članica EU i NATO-a, teži ka konsolidaciji mira, demokratije i stabilnosti, bezbednosti i ekonomskom razvoju, kao i vladavini prava na Zapadnom Balkanu, uspostavljanjem dobrih komšijskih odnosa kroz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava”.

„U tom kontekstu, Grčka je snažno podržala evropsku perspektivu svih zapadnobalkanskih partnera, uključujući Prištinu, kao i dijalog između Prištine i Beograda kojim posreduje EU”, navela je Aliferi.

Ona je ukazala da Grčka ima konstruktivan pristup prema Prištini, te da je uspostavljena saradnja na različitim poljima.

Govoreći o bileteralnim odnosima dve zemlje, Aliferi je podsetila da je ministar spoljnih poslova Grčke boravio u Prištini oktobra prošle godine i tom prilikom podržao ekonomsku saradnju.

Kao nastavak te saradnje, kaže ona, 20. aprila se održava četvrti grčko-kosovski poslovni forum, a koji će zbog epidemiološke situacije ovoga puta biti održan u online formatu.

Aliferi je navela i da je upućen poziv ministarki spoljnih poslova i dijaspore Kosova, Doniki Grvali, da poseti Atinu a da će datum njene posete biti blagovremeno saopšten.