Gradonačelnik o radu i dostignućima

Epidemiološka situacija na teritoriji opštine Prizren je, uprkos manjem broju hospitalizovanih, i dalje nepovoljna, zbog čega je i dalje neophodno pridržavanje antikovid mjera, rekao je u Jutarnjem programu RTK2 gradonačelnik Prizrena Muthaher Haskuka.

„U toku jučerašnjeg dana je, prema podacima InInstituta za javno zdravlje, bilo 3 slučaja korona virusa na teritoriji Opštine Prizren. Epidemiološka situacija je, kao i na cijelom Kosovu, nepovoljna, a od početka smo bili ili u zelenoj ili žutoj zoni. Radimo mnogo testova u primarnom zdravstvu, u 9 ambulanti radimo brze testove na korona virus, kod osoba koje imaju neke od simptoma pa se na taj način brzo izoluju kako bi se sprečilo širenje zaraze. Ali, u prizrenskoj bolnicii stanje nije bilo dobro do prošle nedjelje, za razliku od ove kada imamo manje hospitalizovanih u odnosu na broj otpuštenih pacijenata. U najkritičnijim danima bilo je i do 136 pacijenata. Regionalna bolnica u Prizrenu prima pacijente i iz ostalih opština, poput Suve Reke, Dragaša i ostalih. Sada je stanje malo bolje, ali se građani moraju i dalje biti disciplinovani“, kazao je on.

Govoreći o klizištima u regionu Župe, gradonačelnik Haskuka navodi da je najkritičnije stanje u Donjem Ljubinju, ali da je usljed vremenskih prilika, otežano saniranje.

„U Nebregoštu ne možemo da intervenišemo zbog vremenskih uslova jer zemlja treba da se osuši. Stručnjaci su rekli da ćemo, ukoliko intevrenišemo dok je zemlja vlažna, pogoršati stanje. U Donjem Ljubinju, tražio sam od direktorijata za hitne slučajeve da naprave projekat za rješavanje ovog problema, ali još nisam dobio njihov izvještaj. Trenutni projekti za hitne intervencije su pri kraju, jer imamo dva-tri budžetska koda godišnje i to je isteklo krajem prošle godine. Započeli smo proces, ali još nije završen jer je konkurisalo 9 ili 10 kompanija. U međuvremenu, gledamo kako da intervenišemo uz druge projekte“.

Gradonačelnik Prizrena je govorio i o suficitu ove opštine.

„Ono što opozicija u Prizrenu kaže, nije tačno, ostalo je 6 ili 7 miliona. Od toga su 3,3 miliona iz sopstvenog budžeta koje iz protekle godine možemo da prebacimo u ovu. Prošle godine smo Ministarstvu finansija prosljedili oko 5 miliona eura, kako bi opština izmirila svoje obaveze. Raspolagali smo sa oko 780.000 eura, namjenjenih za projekte koji su i realizovani. Krajem novembra nisu obrađeni pa je iz ministarstva rečeno da nema sredstava u Centralnoj banci, to se dogodilo i drugim opštinama, ali je najveći iznos bio u Prizrenu, nije nam plaćeno 780.000 eura".

Nakon što je Emilija Redžepi postala zamjenik premijera Vlade Kosova, ostalo je upražnjeno mjesto direktora Direktorijata za kulturu, omladinu i sport. Haskuka dodaje da će ovo pitanje uskoro biti riješeno.

„Tražio sam neka imena, sada to razmatramo. Biće to riješeno, vjerujem u uspjeh gospođe Emilije Redžepi kao potpredsjednice Vlade. Zbog obaveza koje ima dugo se nismo sastajali, postoji mogućnost da danas održimo sastanak sa njom, kako bi riješili ovo pitanje“, istakao je Haskuka.