Politički analitičar

Politički analitičar Leon Duhanaj izjavio je za Kosovo Onlajn da pregovori Kosova i Srbije u Briselu nisu pravilno vođeni i da je rezultat toga nesprovođenje pojedinih tačaka Briselskog sporazuma.

Duhanaj ističe da je status Kosova tema o kojoj se ne razgovara sa Srbijom, koja "dijalog koristi u svrhu povećanja svog uticaja na Kosovu".

"Paradoksalno je kako se građanima manipuliše pod naracijom da se vode pregovori o statusu Kosova, što je gotova tema. Glavni problem leži na srpskoj strani, jer ona pregovarački proces ne vidi kao priliku za dogovor, već kao priliku za povratak, odnosno povećanje svog uticaja na Kosovu", navodi Duhanaj.

On ukazuje da je postignut napredak u mnogim tačkama Briselskog sporazuma, ali mnoge druge nisu sprovedene među kojima je i Zajednica srpskih opština. Duhanaj dodaje da se ovim pitanjem manipuliše, ali da bi ono trebalo da se sprovede u duhu Ustava Kosova.

"S jedne strane, Srbija ovo pitanje koristi u vidu pritiska za pregovaračkim stolom, dok je Kosovo preduzelo korake za njeno uspostavljanje, međutim tu je odluka Ustavnog suda, koje se mora pridržavati", objašnjava Duhanaj.

Prema riječima Duhanaja sve tačke Briselskog sporazuma biće primjenjene ukoliko se postigne konačni sporazum Kosova i Srbije. U suprotnom će se nastaviti ‘status kvo’, koji se koristi za preživljavanje političara na vlasti.

"Status kvo, po mom mišljenju, najbolje odgovara Vučićevoj politici, jer u Srbiji vlada mišljenje da je on orijentisan na problem sa Kosovom, a zapravo zanemaruje stvarne probleme građana. Ista je situacija i na Kosovu, dijalog je poslužio kao glavna tema iako je kosovsko društvo potpoljeno mnogim drugim problemima", ističe Duhanaj.

On je mišljenja da je sada povoljan trenutak za postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije, jer postoji mogućnost da taj eventualni dogovor bude ratifikovan i u srpskoj i u kosovskoj skupštini.

"Mislim da već imamo šansu da idemo napred, jer imamo dvije jake i stabilne vlade. Gospodin Vučič ima apsolutnu moć u Srbiji, kao i g. Kurti na Kosovu, posebno Kurti koji se do sada protivio svakom pokušaju konstruktivnih razgovora. Ostaje da se vidi, ali rješenje će doći samo ako međunarodna zajednica to pitanje shvati krajnje ozbiljno", kazao je Duhanaj.

Izvor: Kosovo Online