Politički analitičar

Politički analitičar Afrim Hoti vjeruje da postoji velika mogućnost da Grčka uskoro prizna Kosovo i ocjenjuje da ova zemlja to do sada nije učinila zbog probleme koje ima sa Kiprom, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti naglašava da je u ovom trenutku za Prištinu veoma važno da obezbjedi priznanje jedne od pet zemalja EU, koje još uvijek ne priznaju nezavisnost Kosova.

"Mislim da će Grčka biti prva koja će priznati nezavisnost. Kosovo i Grčka već imaju dobre odnose, a 'najproblematičnija' je Španija. Trebalo bi učiniti više po ovom pitanju, posebno kada je riječ o Španiji", rekao je Hoti.

Bivši diplomata i direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika - KIPRED Luzlim Peci vjeruje da Kosovo trenutno ne može da učini ništa da utiče na odluku Grčke, Rumunije, Slovačke, Kipra i Španije da priznaju Kosovo.

Politike ovih zemalja smatra Peci zavise od ishoda dijaloga Kosova i Srbije uz posredovanje EU.

"Od ovih zemalja, najbliže priznanju Kosova su Grčka, Rumunija i Slovačka, dok su Španija i Kipar prilično daleko. Ova pozicija zavisi od ishoda dijaloga između Kosova i Srbije. Ako postoji sveobuhvatan sporazum između Prištine i Beograda, koji bi podrazumevao priznavanje, onda će se položaj ovih država promjeniti", dodao je Peci.

On dodaje da je članstvo Kosova u EU i NATO blokirano upravo zato što pet zemalja članica ne priznaju nezavisnost Kosova.

“Kosovo bi do sada moglo biti prilično blizu članstva u NATO i to bi značilo kraj uticaja Rusije na Balkanu. Evroatlantska integracija nije moguća i ne može se preduzeti nijedan važan korak u tom smislu dok nas ne priznaju sve članice EU“, zaključuje Peci.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online