Pismo predsjednici Kosova

Predsjednk Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden čestitao je Vjosi Osmani na izboru za predsjednicu Kosova uz poruku da dve zemlje neguju dugo partnerstvo zasnovano na istim vrijednostima.

Vjosa Osmani je za predsjednicu Kosova izabrana 4. aprila.

U pismu predsjednika Bidena se navodi i da Sjedinjene Države podržavaju nastavak dijaloga sa Srbijom.

"Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju napore na obezbjeđivanju trajnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i na kraju sveobuhvatan sporazum o normalizaciji, za koji vjerujemo da bi se trebao usredsrediti na uzajamno priznavanje", navodi se u saopštenju iz predsjedništva Kosova.

Biden je u pismu naveo i da će sa predsjednicom Osmani raditi na jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije, zaštiti prava manjina i vjerskih zajednica, te oporavku od posljedica pandemije COVID-19 i ekonomskom razvoju, kao i na obezbjeđivanju održive energetske budućnosti.

Dodaje se da je predsjednik Biden odgovorio i na zahtjev predsjednice Osmani da SAD pomognu Kosovu u vakcinama.

“Predsjednik Biden je naglasio da će sa povećanjem količina vakcina SAD raditi sa partnerima na njihovoj distribuciji i da će njegov tim biti u kontaktu sa predsjednicom Osmani kako bi se taj cilj postigao”, navodi se u saopštenju.