Administrativno uputstvo

Ministar zdravlja Arben Vitia potpisao je Administrativno uputstvo o nabavci vakcina protiv koronavirusa, koje predviđa da na Kosovo mogu da se koriste isključivo vakcine koje su odobrene od Evropske agencije za lijekove ili uprave Američke administracija za hranu i lijekove, prenosi Reporteri.

Administrativno uputstvo koje je potpisao ministar zdravlja Arben Vitia napokon otklanja pravne prepreke i omogućava nabavku vakcina od kompanije Pfizer.

Jedan od do sada važećih uslova za distribuciju vakcina protiv koronavirusa bio je da se ona vrši preko pravnog lica koje ima registrovano predstavništvo na Kosovu, pa je ovim to izbjegnuto, i kompanije poput američkog Pfizera mogu to sada direktno da urade.

"Podnosilac zahtjeva mora da podnese prijavu sa pratećom dokumentacijom koja je definisana u sporazumu između Ministarstva zdravlja ili druge ugovorne strane, za uslovno ili hitno odobrenje za stavljanja u promet vakcina koje imaju odobrenje Evropske agencije za lekove ili uprave Američka administracija za hranu i lijekove“, navodi se u jednom od članova dokumenta koji je potpisao resorni ministar.

Administrativno uputstvo stupilo je na snagu 19. aprila, a izmjene su izvršene na zahtjev međunarodnih kompanija koje proizvode vakcine, poput Pfizera i Biontecha, koje su odbile da imaju registrovana predstavništva u zemljama u kojima se vakcine isporučuju.