Obezbediti veća ulaganja

Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi na konferenciji za novinare predstavio je rezultate anketiranja o poslovanju za četvrti kvartal 2020. godine, prema kojem je gotovo polovina ili 45 odsto preduzeća na Kosovu nezadovoljno poslovanjem.

"I u četvrtom kvartalu 2020. godine situacija sa preduzećima bila je nezadovoljavajuća. Nije bilo načina da bude drugačije znajući situaciju sa pandemijom koja već dugo traje, van svih predviđanja. Ako pogledamo podatke, 45 odsto preduzeća navelo je da imaju nezadovoljavajuću poslovnu situaciju“, naglasio je Rukiqi.

Naveo da samo 12 odsto preduzeća ima pozitivna očekivanja o povećanju zaposlenosti.

Kada je riječ o očekivanjima za narednih šest mjeseci, 41 odsto preduzeća očekuje poboljšanje poslovanja, što je optimističnije u odnosu na predhodno tromjesečje kada je procenat iznosio 33 procenta. Anketa pokazuje i da su najveće prepreke u poslovanju nedostatak potražnje, sa 49 odsto, nelojalna konkurencija 37 odsto, visoka kamatna stopa 35 procenata, nedostatak finasija 35 odsto, neplaćanje na vrijeme od strane potrošača 26 procenata, neformalna ekonomija 25 odsto.

Rukiqi nije želeo da spekuliše o brojkama u vezi broja radnika koji su zbog pandemije ostali bez posla, ali je naglasio da Kosovo, u odnosu na zemlje regiona, zbog demografskog razvoja ima otežavajuću situaciju zbog jako velikog godišnjeg priliva mladih na tržište rada.

On je istakao da se mora obezbjediti veće ulaganje domaćih i stranih investitora kako bi se otvorila nova radna mjesta.

Izvor: Kosovo Online