Objavljen izvještaj

Demokratski institut Kosova objavio je izvještaj u kome navodi da je do sada sprovedeno sedam tačaka Briselskog sporazuma, koji je potpisan prije osam godina, dvije tačke su djelimično sprovedene, dok se šest tačaka još uvijek ne sprovodi, prenosi Reporteri.

Demokratski institut Kosova navodi da su brojni drugi sporazumi o dijalogu, o pitanjima kao što su naplata carinskih prihoda, energetika, telekom, pravosuđe, raspuštanje civilne zaštite i udruživanje izvedeni iz sporazuma koji je postignut 19. aprila.

Prema izvještaju KDI bivša vlada koju je predvodio Isa Mustafa osnovala je Upravljački tim 2016. godine, koji je imao zadatak da izradi statut za ZSO. Nakon što statut nije dovršen u tom periodu, sljedeća vlada koju je vodio Ramush Haradinaj reaktivirala je ovaj tim.

ZSO je ponovo ažurirana kao tema i tokom vlade koju je predvodio Avdullah Hoti.

"Poslije sastanaka održanih u Briselu u okviru razgovora o elementima konačnog sporazuma Srbije i Kosova, srpska strana je zatražila da se razgovara o pitanju ZSO, dok kosovska strana tako nešto nije prihvatila. S druge strane, Evropska unija, kao medijator procesa dijaloga, zatražila je da Kosovo pronađe modalitete za uspostavljanje ZSO ne razjašnjavajući šta tačno to znači“, naveo je on.

Prema Demokratskom institutu Kosova, padom Hotijeve vlade  krajem 2020. godine ostalo je nejasno kako će se dalje odvijati ovo pitanje, dok nakon novih izbora novu vladu vodi premijer Albin Kurti.

Kurti nije jasno rekao kakav će biti pristup Vlade dijalogu uopšte, osim što je izjavio da će to biti drugačiji pristup ovom procesu i da dijalog nije prioritet za građane.

"Ono što je jasno je da će tema dijaloga biti izazov za novu vladu, koja bi trebalo što prije da artikuliše jasan stav o temama dijaloga i već postignutim sporazumima, uključujući i Briselski sporazum od 19. aprila, koji je ratifikovala Skupština Kosova“, kaže se, između ostalog, u ovom izvještaju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri