Organizacija za mir u svijetu

Kosovo se trenutno suočava sa nekoliko izazova, od krize javnog zdravstva do nerešenih sporova sa Srbijom, a predsjednica Vjosa Osmani, ukoliko želi da usmeri Kosovo u pravom smjeru, moraće da učini više od pukog predlaganja rešenja, piše Organizacija za mir u svijetu, prenosi Reporteri.

Prema njihovom izvještaju, jedno od ključnih pitanja biće i pitanje odnosa sa Srbijom.

"U septembru su i Srbija i Kosovo potpisali sporazum fokusiran na ekonomsku saradnju. Sporazum je bio korak napred, ali se nije bavio mnogim širim. Na ovom planu treba raditi više kako bi se sprečilo povećanje tenzija između zemalja. Više dijaloga sa Srbijom biće takođe važno u smislu normalizacije odnosa i rješavanja dugoročnih političkih pitanja“, navedeno je u tom izvještaju.

Organizacija za mir u svijetu navodi da će među najhitnijim problemima biti i pandemija kovida-19.

Kosovo ima nedostatak adekvatnih resursa da zaštiti svoje stanovništvo od virusa i visok stepen skepticizma prema pandemijama i vakcinama.

Zemlja je prethodno primila vakcine putem međunarodnog Covax programa čiji je cilj da pomogne zemljama poput Kosova, koje možda nemaju sve resurse na raspolaganju za vakcinaciju svog stanovništva.

Razgovor sa rukovodiocima Covax programa ili proizvođačima vakcina može pomoći u rješavanju problema sa snabdjevanjem vakcinama, navedeno je u izvještaju.

Unutrašnja pitanja korupcije i slobode medija muče Kosovo već dugi niz godina, smatraju u toj organizaciji.

Nedavni izvještaj Amnesty Internationall otkrio je da vlade u nekim zemljama jugoistočne Evrope, uključujući Kosovo, nisu preduzele dovoljne mjere da zaštite novinare i uzbunjivače, uključujući zdravstvene radnike.

Organizacija za mir u svijetu smatra da će Osmani morati da se pozabavi ovim pitanjima i promoviše zakone koji promovišu transparentnost medija i obeshrabruju nasilje nad novinarima.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri