Ublažene mjere protiv pandemije

Vlada Kosova je u nedjelju, 18. aprila ublažila mjere u borbi protiv pandemije korona virusa pa će tako od ponedjeljka, 19. aprila, biti dozvoljen rad svim ugostiteljskim objektima uz poštovanje epidemioloških mjera.

Ugostiteljski objekti nisu radili od 7. aprila, odnosno bilo im je dozvoljeno da pružaju samo usluge "za poneti" i dostavu hrane.

Na osnovu novih mjera, građani mogu da se kreću duže pola sata, odnosno ograničava im se kretanje u periodu od 22.30 časova naveče do 5 sati ujutru. Ranije je građanima bilo zabranjeno kretanje od 22 do 5 sati.

Otvaraju se i tržni centri ali je nepohodno poštovanje fizičke distance dok će se nastava u obrazovnim institucijama na Kosovu odvijati u online formatu.

Kada je u pitanju ulazak na teritoriju Kosova, na snazi ostaju iste mjere, odnosno svaka osoba koja dolazi iz zemlje visokog rizika, neophodno je da ima negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Na Kosovu je od početka epidemije ukupno registrovano 101.517 slučajeva korona virusa, uz 2.072 smrtnih slučajeva.

Proces imunizacije na Kosovu je počeo 29. marta, nakon što je stigao prvi kontigent sa 24.000 doza vakcine kompanije AstraZeneca. Te vakcine su stigle iz programa COVAX Svjetske zdravstvene organizacije, čiji je cilj distribucija vakcina siromašnim zemljama.

Iz programa COVAX Kosovo bi tokom maja mjeseca trebalo da dobije još 76.800 doza vakcina AstraZeneca, a do kraja juna i preko 100.000 doza vakcina kompanije Pfizer.