Dobar signal, ali ...

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije izjavio je da je podrška u Evoropskom parlamentu za viznu liberalizaciju Kosova dobar signal, ali da to nema mnogo efekta, jer izjave i rezolucije u EP nisu obavezujuće za države članice, Savjet ministara i Evropsku komisiju, prenosi Gazeta Express.

Fetahu je rekao i da je nepravedno što je Kosovo najizolovanije u Evropi, posebno što je ispunilo sve obaveze vezano za liberalizaciju viza.

"Liberalizacija viznog režima ostaje talac, posebno država članica koje moraju da daju svoje odobrenje. Trenutno na Kosovu nije da bilo šta odlučuje u tom pogledu, osim da izvršava svoje dužnosti i održava dobar imidž, naročito kada je u pitanju borba protiv korupcije. Mi smo i dalje najizolovaniji u Evropi, a postoje zemlje koje su još gore, a liberalizovane su u pogledu slobodnog kretanja i tržišta", rekao je Fetahu.

Univerzitetski profesor Afrim Hoti istakao je da je razlog političke prirode.

"Vjerujem da je to pitanje potpuno političko, jer u proceduralnom smislu i na osnovu izvještaja koji imamo od Evropske komisije, a koji utvrđuje ispunjavanje kriterijuma, ovo pitanje je trebalo da bude završeno do sada. Očigledno postoje i drugi politički problemi, koje neke zemlje EU ne mogu da prevaziđu“, rekao je Hoti.

Emir Abrashi iz "Demokratije plus" kaže da liberalizacija viznog režima više nije u rukama Kosova.

"Trebalo bi mnogo raditi na ispunjavanju obećanja o liberalizaciji viznog režima, što nije u rukama Kosova. Međutim, Vlada Kosova ne bi trebalo da zaustavi napore da unapredi ovaj proces, posebno kada smatramo da u ovom pogledu imamo veliku podršku u Evropskom parlamentu“, rekao je Abrashi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express