Nema hrabrosti i spremnosti

Novinar Halil Matoshi objavio je da predsjednica Kosova Vjosa Osmani do sada nije pokazala dovoljno hrabrosti i spremnosti da bude nepristrasna, jer ćuti dok vlada zauzima opasne smjernice u međunarodnoj komunikaciji, dok na unutrašnjem planu dopušta napade na novinare kako bi sakrila svoje neuspjehe.

Matoshi je na Facebooku napisao i da predsjednik mora da garantuje slobodu govora, podjelu vlasti i demokratsko funkcionisanje institucija, što ovaj put nije bio slučaj.

"Osmani je potpuno ingorisala činjenicu što Vlada ne poštuje rokove za nabavku antikovid vakcina koje su dogovorili u prethodnoj vladi, samo da bi se nova vlast predstavila kao spasilac. Isto tako, ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je napala medije kako bi zaštitila ministra zdravlja Arbena Vitiu", napisao je Matoshi.

Kako je dodao, budući da je predsjedniku Kosova dužnost da održi jedinstvo naroda i predstavlja garanciju i demokratsko funkcionisanje institucija, Osmani bi trebalo javno da iznese stav o nekim pitanjima.

"Trebalo bi da od Vlade zatraži pojašnjenje o konceptu-dokumenta koji vodi ka krivičnoj pravdi i pravnoj sigurnosti na Kosovu. Osmani treba da stane u odbranu slobodnih medija i da se suprotstavi onima koji su ilegalno naložili policiji da istraži novinare", napisao je Matoshi.

Smatra i da Osmani treba lično da se obaveže da će izbjegavati političke pozadine, između prethodne i sadašnje vlade, kada je riječ o ugovorima sa kompanijom Pfizer-BioNTech o rokovima isporuka vakcina.

"Ti ugovori su vitalni državni interes. Ako to ne uradi, Osmani će biti kriva za eventualna kašnjenja u ovom procesu i biće direktno odgovorna za  gubitak ljudskih života", istakao je Matoshi.

Izvor: Kosovo Online