Ustav  je na to obavezuje

O izvještaju koji je obljavljen u Insajderu, o nemaru ministra zdravlja Arbena Vitie prilikom nabavki vakcine, i potonjoj akciji tužilaštva i policije i saslušanja direktora tog medija Parima Olurija, govorili su mnogi kosovski zvaničnici, vlada, policija, predstavnici opozicije, novinarsko udruženje, ali ne i predsjednica Kosova Vjosa Osmani, primjećuje Lajmi.

Osmani, između ostalog, ima i ustavnu obavezu da održava demokratski poredak na Kosovu.

 "Predsjednik Kosova predstavlja jedinstvo naroda. Predsjednik Kosova je legitimni predstavnik države iznutra i spolja i garant demokratskog funkcionisanja institucija“, navodi se u Ustavu Kosova.

Međutim, neke od nadležnosti Osmani ne vrši, a to se prije svega odnosi na situaciju kada je demokratski poredak ugrožen pritiskom na medije.

Nije poznato da li je razlog neaktivnosti Osmani činjenica da je stranka sa kojom je izašla na izbore, Pokret Samoopredjeljenje, umiješana u ovo pitanje.

Osmani nije reagovala ni u vrijeme kada je bila vršilac dužnosti predsjednika, i kada su zvaničnici te stranke verbalno napali predsjednicu CIK Valdete Daku.

Zbog nereagovanja, opoziciona stranka PDK je na konferenciji za štampu optužila Osmani.

Udruženje novinara Kosova takođe je reagovalo po pitanju Kurtijevog pritiska na medije.

U današnjoj reakciji, udruženje  je pozvalo da se preduzmu mjere protiv tužilaca i policajaca koji su zloupotrebili svoja ovlašćenja.

Stiče se utisak da su Albin Kurti i Vjosa Osmani jedini koji su ćutali i nisu javno izneli svoj stav u vezi sa ovim događajem, zaključuje Lajmi.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net