Odrediti prioritete

Predstavnici civilnog društva kažu da je vlada trebala da bude brža u objavljivanju Vladinog programa, ističući da je izvršna vlast imala kako kažu tihi početak.Takođe, smatraju da bi prioriteti vlade trebalo da budu obezbjeđivanje vakcina, ekonomski oporavak i vladavina zakona.

Arton Demhasaj iz organizacije „Ustani“ rekao je da je  Kurtijeva vlada imala tihi početak, napominjući da bi prioritet trebao da bude nabavka antkovid vakscina, ekonomski oporavak i vladavinu zakona.

"Upravljanje pandemijom da je trenutno najvažnije, jer  masovna vakcinacija građana treba da počne što je prije moguće. Lijekovi za pacijente u bolnicama je takođe važno. Ekonomski oporavak je još jedno važno pitanje jer su preduzete mjere neprestano štetile preduzećima. Važan je i sektor pravde kome su potrebne reforme, odnosno dobro pripremljen postupak provjere", rekao je Demhasaj za EO.

Slične prioritete za Kurtijevu vladu, u smislu unutrašnjeg aspekta, napominje istraživač u Demokraciji plus Emir Abrashi. On kaže da Kosovo čak nije obezbjedilo vakcinu čak ni za zdravstveno osoblje. Za njega je jedan od navažnnijih apekata vladavina zakona i borbu protiv korupcije.

„Fokusirati se  na borbu protiv korupcije i ispunjavanje obećanja datih tokom predizborne kampanje, tako da Kosovo postane primjer vladavina pravne države, kako zahtevaju SAD i EU“, rekao je Abrashi.

Prioritet ove vlade na polju spoljne politike za ovu vladu  treba da bude dijalog i završetak ovog procesa, ocjenjuje Emir Abrashi.

"Kosovo bi trebalo da se vrati dijalogu što je prije moguće, ali to bi trebalo da učini kroz strategiju koja bi trebalo da bude izrađena zajedno sa opozicijom i civilnim društvom. Vlada bi se ovom procesu trebala da se vratiti konstruktivnije i sa namerom da epilog bude uzajamno priznavanje“, rekao je on za EO.

Zbog nedostatka vladinog programa, Kurtija kritikuju i opozicione partije.

Kurti je rekao da će Vlada uskoro odobriti Upravni program i da će biti poslat na raspravu u Skupštini.