Kosovo ima velike izazove

Optužnica za genocid protiv Srbiji predstavljaće težak proces, smatraju kosovski stručnjaci za ta pitanja, prenosi Koha.

Prema ekspertima, Kosovo ima velike izazove po tom pitanju, od optužnice do uvjerenja suda da je Srbija počinila genocid.

Za takav proces kažu da je izvršna vlast započela pripreme.

"Podnećemo prijave protiv zločina i genocida Srbije pred Međunarodnim sudom“. Pored premijera Albina Kurtija, takvo upozorenje uputili su i predsjednik Vjosa Osmani i predsednik skupštine Glauk Konujufca.

Ali, tužba Srbije za počinjenje genocida na Kosovu, prema procjenama stručnjaka, biće težak i dug proces.

Iz Fonda za humanitarno pravo kažu da je za ulazak u ovaj proces potrebna pažnja i dobra priprema.

Amer Alija kaže da je izazov ispuniti uslove za prihvatanje tužbe i ubjediti sud da je počinjen genocid.

"Ako Kosovo izgubi slučaj ili ne ispuni formalne uslove, onda Kosovo može sebi da da autogol tako što će omogućiti Srbiji da više lobira pokazujući da nisu počinili zločine te vrste“, rekao je Alija.

S druge strane, profesor krivičnog prava, Ismet Salihu, kaže da Kosovo kasni sa tim procesom.

Prema njegovim riječima, samo za dokumentovanje zločina počinjenih na Kosovu potrebne su najmanje dvije godine intenzivnog rada.

"Potrebno je hitno stvoriti grupu stručnjaka na Kosovu i raditi u tom pravcu kako bi prikupili, sistematizovali, dokumentovali sve zločine počinjene tokom rata na Kosovu“, rekao je Salihu.

 "Treba imati na umu da je postupak optuživanja Srbije za genocid dug, složen i vrlo osjetljiv proces. Naravno da će trebati vremena. Započeli smo prvu fazu priprema, koja se sastoji od naše interne koordinacije i finalizacije timova koji će se baviti ovim procesom. Nesumnjivo, jedan od prvih koraka biće prikupljanje već postojećih dokaza i dokumentacije, uključujući relevantne materijale predmeta koje su koristili Haški tribunal i domaći sudovi. Tek nakon što sve ovo imamo na jednom mjestu, moći ćemo da nastavimo i da vidimo koje su praznine koje treba popuniti prikupljanjem informacija na terenu“, rekla je vladin portparol Rozafa Kelmendi.

Vlada je takođe saaopštila da će nakon završetka objedinjavanja analiza koje su napravile prethodne dvije vlade, nastaviti sa raspravom i odobravanjem nacrta zakona za Institut za počinjene zločine.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore