Šef poslaničke grupe PDK

Šef poslaničke grupe PDK Abelard Tahiri osudio je pritisak na medije povodom izvještavanja o neuspješnoj isporuci ugovorenog kontigenta Pfizer vakcina i javno pozvao premijera Kurtija i ministra Vitiu da objasne razloge zašto cjepiva nisu stigla na Kosovo.

Tahiri smatra da je propala nabavka pola milona doza vakcine Pfizer isključiva odgovornost aktuelne Vlade.

"Demokratska partija Kosova sa velikom zabrinutošću prati neuspjeh oko nabavke neophodnih vakcina. Ovo je namjeran neuspjeh, a obrazloženje ministra je neubjedljivo. Molimo Kurtija i Vitiju objasne zašto je obezbjeđivanje vakcina propalo. Broj umrlih se povećava, a od stupanja aktuelne Vlade na vlast 291 osoba je preminula od koronavirusa i zato insistiramo na objašnjenju i transparentnosti postupka nabavke", rekao je Tahiri.

On smatra neprihvatljivim pritisak na medije zbog objavljivanja informacija o propaloj nabavci vakcina.

"Važno je da mediji ističu neuspjehe Vlade i zloupotrebe ministara. Najoštrije osuđujemo svaki napad na slobodne medije. Zakon o uzbunjivačima štiti državne službenike, pa one koji objavljuju zlopotrebe Vlade smatram herojima. Zahtjevamo od Tužilaštva da ne nasjeda na manipulacije Kurtija. Vlada mora da preuzme odgovornost za propalu nabavku vakcina, a u obezbjeđivanje cepiva treba da se uključi i predsjednica Kosova“, zaključio je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online