„Otkrivanje službene tajne“

U drugom saopštenju iz Osnovnog tužilaštva pojasnili su da će se istraga voditi protiv zvaničnika, a ne protiv novinara i medija.

Osnovno tužilaštvo u Prištini naložilo je policiji da pokrene slučaj u vezi sa krivičnim djelom „Otkrivanje službene tajne“ nakon jučerašnje konferencije koju je održao ministar zdravlja Arben Vitia.

Pojašnjenje, dato u drugom saopštenju, Osnovnog tužilaštava u Prištini je rekacija na vijest koju je objavio KALXO pod naslovom  „Tužilaštvo pokreće istragu protiv medija koji su izvještavali o procesu nabavke anti-COVID vakcina“.

"Slučaj je pokrenut i karakteriše se kao krivično djelo "otkrivanje službene tajne“, iz člana 426. KZRK  istražne radnje preduzimaju se protiv zvaničnika, a ne protiv medija i novinara, kako je izvestio ovaj portal“, navodi se u saopštenju Osnovnog tužilaštva.

Ministar zdravlja, Arben Vitia, je konferenciji za medije negirao, kako tvrdi, neistinite vijesti o tome da ministarstvo zdravlja nije potpisalo ugovor sa kompanijom Pfizer-BioNTech o nabavci antikovid vakcina, kako su tokom jučerašnjeg dana javili pojedini mediji. Šta je tačno u vezi sa nabavkom, nije želeo da precizira, navodeći da se radi o povjerljivom procesu.

Kako su pojedini kosovski mediji ranije javili, prenoseći navodno vijest koju je objavio Insajderi, tvrde da je Vitia trebalo da 15. aprila potpiše ugovor o nabavci vakcina a da to nije uradio.

Izvor: Kosovo Online/RTK2