Dok je bio premijer

Bivši savjetnik Ramusha Haradinaja Halil Matoshi izjavio je da su ideju promjene granica na Zapadnom Balkanu Ramushu Haradinaju iznijeli upravo Slovenci u vrijeme dok je lider Alijanse za budućnost Kosova bio premijer Kosova, prenosi Reporteri.

Matoshi koji je u vrijeme Hardinajevog premijerskog mandata obavljao funkciju političkog savjetnika, otkriva da Haradinajev sastanak sa Slovencima nije trajao više od pet minuta, jer je, kako tvrdi, Ramush Haradinaj prekinuo sastanak.

"Oni su u kancelariju premijera Haradinaja došli s idejom razmjene teritorija. Sastanak je trajao pet minuta pošto ga je Haradinaj prekinuo, pa je to palo kao opcija", rekao je Matoshi.

Matoshi smatra da su dokumenti koji govore o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu u intersu Srbije, a ne Albanije.

"Budući da nemamo strateški dokument, postajemo plen dokumenata drugih. Ovaj dokument je napravljen za interese Srbije, a ne Albanije i Albanaca", rekao je Matoshi.

Ovih dana se u medijima pojavio "non pejper" prijedlog slovenačkog premijera Janeza Janše o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, u kome se predlaže ujedinjenje Kosova i Albanije, kao i odvajanje Republike Srpske od BiH.