Ambasador SAD

Ambasador Sjedinjenih Američkih država na Kosovu Phillip Kosnett smatra da političari na Kosovu, bez obzira kojoj zajednici pripadaju, treba da rade na rješavanju problema Kosova, a ne susjednih zemalja, prenosi Gazeta express.

Kako navodi taj medij, premijer Albin Kurti izjavio je da bi glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije ako bi bio održan referendum, ali američki diplomata je dodao da SAD nisu bile uključenje u rješavanje problema Kosova 90-ih, da bi omogućile stvaranje "velike Albanije" ili "velike Srbije“.

"Stav SAD je decenijama isti. Ne vjerujemo da bi problemi Kosova i regiona bili riješeni panalbanskim ili svesrpskim razmišljanjem. Nismo bili uključeni u devedesete ovde radi izgradnje ’Velike Srbije’ ili ’Velike Albanije’", rekao je Kosnett.

Kurti je takođe posljednjih nedjelja aktivno učestvovao, kao i njegova stranka, u predizbornoj kampanji u Albaniji, gdje Samoopredjeljenje ima tri kandidata za poslanike na parlamentarnim izborima. Kosnett je međutim ocjenio da bi kosovski političari trebalo da se bave problemima Kosova, prije svega.

"Ne mislimo da je to način da se ide naprijed i mislimo da bi kosovski političari, bez obzira na zajednicu, trebalo da rade na rješavanju problema Kosova, a ne na problema susjednih zemalja", rekao je Kosnett u emisiji "Rubikon" na KTV.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express