Vakcinacija, nastava i ekonomija

Parlamentarna grupa Demokratske partije Kosova podnela je zahtjev za tri parlamentarne rasprave sa temema neuspjeha vakcinacije, organizacije obrazovanja tokom pandemije i ekonomske situacije, prenosi Koha.

Predsjednik poslaničke grupe PDK Abelard Tahiri istakao je na konferenciji za medije da će prva skupštinska debata biti o neuspjehu nabavke vakcina.

"Parlamentarna grupa PDK je donela odluku da sazovemo tri parlamentarne rasprave sljedeće nedjelje. Prva rasprava je o neuspjehu vakcinacije. U programu Vlade stoji da će usko sarađivati sa Albanijom u procesu vakcinacije ali se dogodilo upravo suprotno i Vlada je odbila pomoć", rekao je Tahiri.

Teme parlamentarnih rasprava biće i organizacija obrazovanja tokom pandemije i ekonomska situacija na Kosovu.

"Goruće pitanje je i organizacija obrazovanja u doba pandemije. Ne vidimo nikakvu strategiju u pogledu efikasnije organizacije onlajn učenja. Treća debata je o ekonomiji. Od Vlade nismo dobili nikakve informacije o tome kakav će biti sljedeći paket mjera. Svjedoci smo mjera zatvaranja koja stvaraju probleme preduzećima. Mi smo za preduzimanje zaštitnih mjera ali moramo da pružimo pomoć i preduzećima", rekao je Tahiri.

Tahiri je izrazio nadu da će Predsjedništvo Skuštine ove debate uvrstiti u dnevni red tokom sljedeće nedjelje.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore