Obezbjedite vakcine

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu ocjenio je da je odluka vlade o zatvaranju od 12 dana bila nepotrebna i štetna za privatni sektor i da izvršnoj vlasti treba da bude prioritet vakcinacija stanovništva, prenosi Ekonomija onlajn.

"Vrijeme je da zemlja izađe iz crne rupe i više nema govora o zatvaranju", poručio je Gërxhaliu.

Naglasio je da priotitet svih institucija u ovom trenutku treba da bude vakcinacija i obezbjeđivanje antikovid vakcina, da ne postoji druga alternativa, u borbi protiv pandemije.

"Od suštinske važnosti je da zatvaranje posljednjih dana treba analizirati u nekoliko dimenzija, u ekonomskom smislu vjerujem da je to nesporna šteta koja je naneta privatnom sektoru i građanima, u političkom smislu izazvala je debatu između stava i opozicije, i ukazala na nedostatak koordinacije javno-privatnog partnerstva, kao i psihološki aspekt na građane koji zatvaranje doživljavaju kao pritisak", rekao je Gërxhaliu.

Prema njegovim riječima vlada treba da osmisli novi paket oporavka, bez selektivne podrške.

"Gubici su veliki i kada, nedostaje podrška države, ako zemljama regiona trebaju dvije ili tri godine da se oporave, Kosovu će trebati dvostruko više, tako da je vrijeme da se bazira na ekonomskom rastu, a ne da se koristiti kao eksperiment za testiranje strpljenja", rekao je Gërxhaliu.

Naglasio je da se dijalogom mora pronaći rješenje za pandemijsku krizu, a da to svakako nije zatvaranje.

"Svi argumenti su za otvaranje i vakcinaciju", naglasio je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online