Zatvaranje će izazvati posljedice

Odluka vlade Albina Kurtija o donošenju novih mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa koja je na snazi, teško je pogodila kosovsku ekonomiju, a zatvaranje će izazvati posljedice, rekao je u intervjuu za Ekonomiju onlajn stručnjak za ekonomska pitanja Arton Muhaxheri.

"Odluka Kurtijeve vlade o zatvaranju ostaviće velike posljedice na ekonomiju Kosova. Izbor premijera Kurtija i ministra Vitie je zatvaranje i smatram da je ta odluka vlade velika greška“, rekao je Muhaxheri.

Dodao je da zatvaranje kao model ne utiče samo na ugostiteljstvo, već i na druge ekonomske aktivnosti, proizvodnju, uvoz, na ekonomiju uopšte, jer je mehanizam povezan jedan sa drugima.

Prema njegovim riječima na kosovsku ekonomiju će imati posljedice izjava predsjednice Vjose Osmani za CNN i govor ministra spoljnih poslova Donike Gërvalle u Savjetu bezbjednosti UN, koje su kao visoki zvaničnici naškodili imidžu Kosova i oteracti strane investitore.

"To su bezobzirne i skandalozne izjave, čije ćemo posljedice saznati narednih dana", dodao je Muhaxheri.

Naglasio je da kosovska opozicija ne igra svoju ulogu, već da je odlučila da ćuti.

"Vidim tihu opoziciju, ne znam, možda planiraju da sačekaju 100 dana vlade Albina Kurtija, to je nepisano pravilo koje se već dugi niz godina poštuje na Kosovu. Ova vlada je napravila izuzetno velike skandale u prvim danima i opozicija ne bi smela da ćuti u ovim trenucima, jer moramo da reagujemo na vakcinaciju, na zatvaranje, a sami su putovali u Albaniju i nisu ipoštovali odluku o izolaciji koju su sami doneli“, rekao je Muhaxheri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online