Zbog prava veta

Publicista i novinar Veton Surroi smatra da će Kosovo teško postati članica UN, zbog prava veta Rusije i Kine, i da je vjerovatnije članstvo u NATO savezu, prenosi Ekonomija onlajn.

Govoreći o članstvu Kosova u NATO, rekao je da bi prijetnja koju ta organizacija vidi od Rusije mogla naterati preostale države članice NATO da prihvate Kosovo.

Istakao je da je u svijetu u toku rekonfiguracija diplomatskih odnosa, s tim što Sjedinjene Američke Države imaju novi pristup Evropskoj uniji i Rusiji. Surroi je rekao da Kosovo treba da zasniva svoja očekivanja na "onome što je moguće”.

"Vidjeli smo pogrešno dijalog, svaki put je potpisivanje sporazuma bilo historijsko i pružalo priliku Kosovu da se učlani u UN. Ne znam zašto treba misliti da će ovaj proces iznenada zadovoljiti Rusiju i Kinu, koje imaju pravo veta. Moramo se osloniti na ono što je moguće i poželjno, biti dio NATO. Moramo se pozabaviti sa četiri zemlje, članice NATO koje nisu priznale Kosovo, počev od Španije“, rekao je Surroi na KTV.

Prema njegovim riječima, Kosovo treba da zahtjeva da se briselski dijalog transformiše u evroatlantski dijalog uz učešće SAD i da na putu ka članstvu u NATO, koje je realnije, ne budu prepreka od strane Srbije i Rusije.

Istakao je da su proračuni Rusije dugoročni, imajući u vidu da je Rusija kao država pružila mogućnost Vladimiru Putinu da još 15 godina bude na političkoj sceni.

"Za Putina je Kosovo poput Srbije, poput Ukrajine, poput Krima i Gruzije. On ih vidi kao tačke sukoba sa Zapadom“, dodao je Surroi.

Povodom najnovije ideje, o razmjeni teritorija na Balkanu, Surroi je rekao da to odgovara Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću, jer se gubi fokus sa glavne teme dijaloga da Kosovo bude ravnopravno sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online