Podići svijest o značaju imunizacije

Stručnjak za zdravstvenu politiku Hana Xhemajli i direktor Udruženja pacijenata Besim Kodra kažu da veliki broj građana na Kosovu odbija vakcinaciju, što je moglo da se izbjegne sprovođenjem kampanja koje će podići svijest o značaju imunizacije, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema najavama Ministrastva zdravlja Kosova u prvoj fazi vakcinacije trebalo bi da bude vakcinisano 54.000 građana, uključujući 15.000 zdravstvenih radnika, ljudi starijih od 80 godina i hronično oboljelih.

Od 24.000 vakcina AstraZeneke još uvijek nije potrošena ni polovina vakcina, a Ministarstvo zdravlja najavljuje da od petka počinje i vakcinacija za građane starosti od 77 do 79 godina, za koje je bilo planirano da se vakcinišu u drugoj fazi.

Stručnjak za zdravstvenu politiku Hana Xhemajli tvrdi da je do obuhvata građana mlađih od 80 godina u procesu vakcinacije došlo usljed značajnog broja onih koji odbijaju vakcinaciju, pa je stoga i došlo do prilagođavanja plana imunizacije.

Direktor Udruženja pacijenata Besim Kodra kaže da će planirana vakcinacija 70 odsto stanovništva biti teško postignuta ukoliko se vakcinacija na Kosovu nastavi ovim tempom.

Xhemajli i Kodra se slažu da je odbijanje vakcinacije od strane velikog broja građana  moglo da bude izbjegnuto sprovođenjem kampanja koje će podići svijest o značaju imunizacije.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online