Populističko obećanje...

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj kaže da njegova stranka podržava uvođenje potpunog reciprociteta sa Srbijom i naglašava da Albin Kurti „nema vremena da uvede recipročne mjere Srbiji, jer je zauzet predizbornom kampanjom u Albaniji“, dok poslanica Demokratskog saveza Kosova Besa Gaxheri ističe da je to samo još jedno Kurtijevo populističko obećanje.

Premijer Kosova Albin Kurti je tokom predizborne kampanje obećao vraćanje recipročnih mjera sa Srbijom, ali od uspostavljanja Vlade nije naznačeno kada će ove mjere biti sporovedene.

Poslanik AAK Pal Lekaj kaže da njegova stranka podržava uvođenje potpune uzajamnosti sa Srbijom, i naglašava da Kurti nema vremena da se bavi Kosovom zbog predizborne kampanje koju vodi u Albaniji.

„AAK je uvijek bila za reciprocitet sa Srbijom, mi smo išli još dalje kroz nametanje poreza Srbiji od 100 odsto. Jedno od obećanja Albina Kurtija je da će od samog početka preuzimanja Vlade uspostaviti reciprocitet prema srpskoj državi. Takođe možemo razumijeti Kurtija jer je sada zauzet svojom predizbornom kampanjom u Albaniji", kaže Lekaj.

Članica predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Besa Gaxheri kaže da je premijer Kurti tokom kampanje dao populističko obećanje da će vratiti mjere reciprociteta i da bi zbog prijevare građanima trebalo da uputi izvininjenje.

"Mislim da bi premijer Kurti morao da ozbiljno shvati dijalog sa Srbijom kako bi što pre zatvorio ovu temu i da ne postavlja sebi zamke tako što odbija dijalog i tako nanosi štetu Kosovu", rekla je Gaxheri.

Visoki predstavnik Evropske unije Joseph Borell pozvao je zvaničnike Beograda i Prištine da se suzdrže od izjava koji štete normalizaciji odnosa.

„Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, Evropska unija poziva obe strane i očekuje od njih da se suzdrže od izjava i postupaka koji štete normalizaciji odnosa i koji ne doprinose uspješnom napretku dijaloga“, naveo je portparol Kancelarije visokog predstavnika EU Peter Stano.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri