Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu u izjavi za Kosovo onlajn navodi da je prvo međunarodno pojavljivanje ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gërvalla-Schwarz bilo neozbiljno, ocjenjujući da je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN i Kosovu i Srbiji jasno stavljeno do znanja da je nastavak dijaloga neophodan.

Prema riječima Spahiua, Kosovo je na posljednjoj sjednici SU UN bilo loše predstavljano.

"Ministarka spoljnih poslova Kosova je napravila grešku time što je iza sebe držala zastave NATO i Evropske unije, znajući da Kosovo nije član ni jedne od pomenutih organizacija, iako teži ka tome. Ruski ambasador je reagovao na taj postupak ministarke, to je jedna velika greška koja dokazuje nezrelost ljudi koji vode institucije na Kosovu", kaže Spahiu.

Gërvalla-Schwarz je prema riječima Spahiua bila skoncentrisana na nebitna, interna pitanja, koja nisu tema spoljne politike Kosova.

"Ona nije davala intervju pred novinarom, na ovoj sjednici vrijeme je ograničeno i ima puno bitinijih tema o kojima treba da priča predstavnik države. Njeno predstavljanje pred Ujedinjenim nacijama po meni je potpuni krah nove vlade u spoljnoj politici", kazao je Spahiu.

On je ukazao da je krajnje vreijme da Kosovo i Srbija krenu u pravcu normalizacije odnosa, što su i preporuke učesnika sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

"Trajni mir, stabilnost i socijalno-ekonomski razvoj zavise od održivog napretka u dijalogu usmerenog na normalizaciju odnosa, stoji, između ostalog, u izvještaju generalnog sekretara UN", podsjeća Spahiu.

On takođe dodaje da nema velika očekivanja u narednom od dijaloga Srbije i Kosova.

"Sudeći po izreci ‘Ako se po jutru dan poznaje’, nemamo dobre nagovještaje. Dijalog Kosova sa Srbijom se mora shvatiti kao nacionalni interes, a ne kao pritisak medjunarodne zajednice na neku nepoželjnu stvar. To isto mora da shvati i Beograd, oni se ponašaju tako kao da jedan dio međunarodne zajednice želi da im oduzme Kosovo, ta činjenica ide na štetu Beograda, jer 22. godine ne uspjeva da shvati jednu realnu činjenicu", zaključuje Spahiu.

Izvor: Kosovo Online