Politički proces

Bivši ministar za evropske integracije i savjetnik bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, Bekim Çollaku, izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine politički proces koji je nametnula međunarodna zajednica, i da će se pitanjem dijaloga baviti svaka vlada do konačnog sporazuma, prenosi Reporteri.

"Dijalog nije izmislila Vlada Kosova ili nešto što je izmislila ili nametnula Srbija. To je tražila međunarodna zajednica, tačnije Generalna skupština Ujedinjenih nacija, odmah nakon odluke Međunarodnog suda pravde po pitanju kojim se Srbija tada pozabavila u vezi sa legitimitetom proglašenja nezavisnosti Kosova", rekao je Çollaku u emisiji "Rubikon" na TV Klan Kosova.

Istakao je da je dijalog "predstavlja teret koji će nositi svaka Vlada Kosova dok se ne postigne konačni sporazum o punoj normalizaciji odnosa".

"Kurtijeva vlada je izjavila da dijalog nije prioritet, ali da li će to biti prioritet, videćemo tokom narednih nedjelja. Ako se dijalog ne nastavi u roku od šest mjeseci, vlada će dokazati da dijalogu ne daje prioritet. Koliko god pritiskali, ovo je pitanje koje će opet zahtjevati pažnju vlade i svih institucija. Ne mislim da za Kosovo, niti za Srbiju, ne postoji bilo koje drugo važnije sredstvo na raspolaganju kojim bi se riješili problemi i otvorila nova pitanja između dvije zemlje, vezano za napredak u evroatlantskim integracijama, posebno za Kosovo", rekao je Çollaku.

Naglasio je da ne postoji drugi mehanizam koji bi zamjenio dijalog.

"Nije stvar u željama premijera, vlade ili parlamenta, ali samo će vrijeme pokazati koliko će biti otporan na to, ne sumnjam da će ga snažno nametnuti međunarodna zajednica", zaključio je Çollaku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri