Formalni odnosi

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se prije dva dana sa šefom Unimika Zahirom Taninom, podsjeća Lajmi.

Nakon sastanka, Kurtjev kabinet izdao je saopštenje u kom se govori o čestitki koju je Tanin uputio premijeru Kurtiju za pobjedu na izborima i imenovanje u novoj vladi.

Kurti se takođe zahvalio Taninu na čestitkama i tom prilikom ga informisao o mjerama vlade protiv kovida-19, a takođe su govorili i o održanom sastanku Savjeta bezbjednosti UN.

Međutim to su formalni odnosi o kojima se govori u javnosti, imajući u vidu da su Kurti i njegova stranka Samoopredjeljenje u prošlosti imali vrlo kritičan stavi prema misiji Unmika na Kosovu.

Pokret Samoopredjeljenje je artikulisalo svoj rad protiv Unmika i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN od svog osnivanja.

Samoopredjeljenje čak smatra da je Unmik odgovoran za ubistvo dva njihova aktivista Mon Balaja i Arbena Xheladinija tokom protesta 10. februara 2007. godine na Kosovu, prenosi Lajmi.

O tome je govorio i sam premijer Kurti prošle godine tokom održavanja pomena dvojici ubijenih aktivista Samoopredjeljenja.

Tim povodom reagovao je i Pokret Smoopredjeljenje, navodeći prošle godine da „država štiti kriminalce koji su ubili dvojicu aktivista“.

Pokret Samoopredjeljenje u historiji svog političkog djelovanja Unmik je smatrao represivnim, smatrajući da guši slobodu misli, piše Lajmi.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net