Bivši premijer Albanije

Za realizaciju nacionalnog ujedinjenja neophodno je potpuno razumevanje glavnih saveznika, ali i oslobađanje susjeda od albanofobije i svjedočenje Albanaca pred međunarodnom zajednicom da ovaj proces dalje konsoliduje mir i stabilnost u regionu“, tvrdi bivši premijer Albanije, Sali Berisha.

Berisha smatra da je nacionalno ujedinjenj“ Albanaca neizbježno.

"Ideja nacionalnog ujedinjena kao ideja vodilja i nacionalnog ideala diktirana je s jedne strane najvećim evropskim istorijskim nepravdama prema Albancima i podelom njihovih zemalja u kojima su svuda bili etnička većina“, kazao je Berisha.

Tvrdi da je ova ideja nastala i konkretizovala se kasnih 70-ih godina 19 vijeka u jeku napora velikih sila tog vremena da poreknu postojanje albanske nacije, unište je i podele njene zemlje.

Precizira da se ideja o nacionalnom jedinstvu iskristalisala u godinama Prizrenske lige te dodaje da su od tog vremena, pa sve do posljednjih godina Prvog svjetskog rata Albanci prolili reke krvi za svoje ujedinjenje.

Kaže da su Albanci imali mogućnost da se ujedine tokom Drugog svetskog rata, ali i da do toga nije došlo jer je to Tito sprečio preko ogranka Komunističke partije Jugoslavije koji je osnovan u Tirani pod imenom Komunistička partija Albanije, ali i zbog krhkosti, slabosti i zbunjenosti albanskog nacionalizma.

Međutim, kako dodaje, nakon oslobođenja Albanije od komunističkih diktatora, kao i oslobođenja Albanaca na Kosova, pitanje Albanaca stavljeno na sto velikih sila.

"Albanci na Kosovu prešli su iz mirnog otpora u oružani gerilski rat. NATO je vazduhoplovstvom omogućio oslobađanje Kosova. Albanci u Sjevernoj Makedoniji uspjeli su pod prijetnjom oružjem da diktiraju Ohridski sporazum. Albanci u Crnoj Gori imali su ključnu ulogu u nezavisnosti Crne Gore", navodi.

Tvrdi da su, uprkos fundamentalnoj ulozi Albanaca, glavni akteri koji su definisali te procese bili međunarodni prijatelji i partneri.

Upravo zbog toga kaže da je i za realizaciju nacionalnog jedinstva neophodno potpuno razumevanje glavnih saveznika, ali i oslobađanje suseda od albanofobije i svedočenje Albanaca pred međunarodnom zajednicom da ovaj proces dalje konsoliduje mir i stabilnost u regionu.

Beriša, međutim, tvrdi da je glavni protivnik ideja nacionalnog jedinstva, onaj koji upravo istu takvu ideju promoviše – predsjednik Srbije.

"On to radi negiranjem nezavisnosti državi Kosovo i njegovim teritorijalnim ratno-podstrekačkim pretenzijama prema njemu“, smatra bivši premijer Albanije.

"Ovim stavovima koji se u potpunosti zasnivaju na doktrini o srpskoj veličini, Vučić na taj način podstiče novu konfronataciju između srpskih agresora i Albanaca, koja bi se, uprkos cijeni, završila pobjedom Albanaca nad srpskim agresorom i njihovim eventualnim ujedinjenjem“.

Ideja o ujedinjenju Kosova i Albanije ponovo je postala aktuelna, neposredno prije održavanja kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora početkom godine. Iako znatno diskretnije nego prethodnih godina, o njoj je ipak, govorio i Albin Kurti.

Kurti je kao sredstvo za realizaciju ove ideje video referendum koji bi bio održan na Kosovu i u Albaniji, ali, kako tvrdi, samo u slučaju da se time "ne izazove treći balkanski rat".