Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u intervjuu za irski "The Irish Times" rekla je da Kosovo namjerava da tuži Srbiju za genocid, kao i da je spremna da godinama čeka na sporazum koji će obezbjediti da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Osmani smatra i da je razmjena teritorija nemoguća i ocijenjuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tek treba da dokaže da se odvojio od nekadašnjeg Miloševićevog načina razmišljanja.

Osmani je rekla da Kosovo želi i da lideri Srbije plate za, kako tvrdi, zločine počinjene tokom rata 1998. i 1999. godine i sistematsko ugnjetavanje kosovskih Albanaca koji su im prethodili.

"Dakle, mi ćemo se pripremati kao zemlja za slučaj genocida protiv Srbije čim budemo spremni na to, pravno i u smislu dokaza. Svjedoci, većina njih su živi, i dokazi su tu i to je jasno", rekla je Osmani.

Ona je dodala da bi pravda za "13.000 ljudi, stradalih u sukobu, milion raseljenih ili prognanih i 1.600 onih koji se i dalje vode kao nestali" mora da bude osnova za sporazum za normalizaciju odnosa sa Beogradom, dodajući da je to uslov za obje strane da se na kraju pridruže Evropskoj uniji.



Osmani je poručila da je Priština spremna da, ako je potrebno, godinama čeka na "kvalitetan sporazum" koji će obezbjediti da Srbija prizna nezavisnost Kosova "bez ikakvih promjena njegovih trenutnih granica".

Osmani je rekla da je prioritet Kosova pitanje nestalih, kao i ratne odštete za, kako tvrdi dalje u intervjuu, "sva razaranja koja je Srbija prouzrokovala na Kosovu, i to ne samo tokom rata, već od 1989. godine, kada je Milošević došao na vlast i predvodio sistem sličan aparthejdu" na Kosovu.

Osmani je rekla da kada dođe vrijeme da delegacija Kosova sjedne sa predsjednikom Srbije, prvo pitanje koje će postaviti biće "gdje su naši voljeni?".

Ona je dodala da kosovski lideri sada analiziraju historiju razgovora sa Beogradom, kojim posreduje EU, kako bi pripremili buduće pregovore za, kako kaže, poboljšanje života građana na Kosovu i obezbjedili ključne komponente, što su, prema njenom mišljenju, "uzajamno priznanje Kosova i Srbije i njihovih trenutnih granica".

Ona je istovremeno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića optužila da dijeli, kako je rekla, "ekspazionistički način razmišljanja Slobodana Miloševića".

Osmani je rekla da je njen prioritet da obezbjedi vakcine protiv korona virusa i poručila međunarodnim partnerima da se ne možemo usredsrediti, a ni oni ne bi trebalo, na dijalog, dok ljudi umiru.

"Vakcine su nam potrebne trenutno, ne dijalog", rekla je Osmani.