Premijer Kosova i lider Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti poslednjih nedelja u nekoliko navrata je učestvovao u izbornoj kampanji u Albaniji, gde će 25. aprila biti održani parlamentarni izbori.

Na izborima učestvuje i ogranak Pokreta Samoopredeljenje u Tirani. Međutim, svoja tri kandidata Boikena Abazija (Boiken Abazi), Iljaza Šehua (Ilaz Shehu) i Krešnika Merđjanija (Kreshnik Merxhani) ova partija je prijavila kao nezavisne kandidate.

Kurti je na Kosovu na parlamentarnim izborima 14. februara odneo ubedljivu pobedu i osvojio 58 od 120 mandata u Skupštini. Vladu je formirao sa poslanicima iz manjinskih nesrpskih zajednica, a sve albanske partije su nakon izbora u opoziciji.

Poznavalac političkih prilika iz Albanije Ben Andoni u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenjuje da je učešće kosovskog premijera Kurtija na izborima u Albaniji zabrinjavajuće.

"Ono što u Tirani zabrinjava ljude koji se trude da se što više klone politike je novi duh koji se rađa i koji udaljava još više Kosovo od Albanije“, poručuje Andoni.

Početkom marta ove godine Aljbin Kurti je posetio gradove Ljež (Lezhë), Tiranu i Đjirokastru (Gjirokaster) kako bi podržao kandidate Pokreta Samoopredeljenje koji su se kandidovali na parlamentarnim izborima u Albaniji.

Andoni smatra da se Kurti ponaša cinično prema zvaničnoj Tirani.

"Način na koji se Aljbin Kurti ponaša u Tirani posmatra se kao neka vrsta cinizma, jedan sažetak njegovog pokušaja da pokaže neku vrstu panalbanske figure, što mislim da je malo preterano. Želi da pokaže neku vrstu panalbanske jačine, ali verujem da troši mnogo energije na Albaniju, energiju koju bi bilo mnogo bolje da potroši na Kosovo“, navodi Andoni.

Učešće Pokreta Samoopredeljenje i kosovskog premijera Kurtija na parlamentarnim izborima u Albaniji, prema Andoniju, moglo bi da blokira napore ka zajedničkim strateškim planovima Kosova i Albanije.

Kosovo u izolaciji, zvaničnici Samoopredeljenja u Albaniji

Na Kosovu su od 7. aprila na snazi pooštrene mere u borbi protiv pandemije korona virusa koje je uvela Vlada Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijom, dok su sa druge strane od 9. do 11. aprila mnogi zvaničnici Samoopredeljenja objavili na društvenim mrežama fotografije iz Albanije.

Među njima je bio ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu), zamenik ministra odbrane Šemsi Sulja (Shemsi Syla), te poslanici u Skupštini Kosova iz Samoopredeljenja Fatmire (Kollcaku) Kolčaku, Armend Muja, Tinka Kurti, Agon (Batusha) Batuša, Enver (Dugolli) Dugoli, Saljih (Salih) Ziba i Valjon (Valon) Ramadani.

Svi oni su učestvovali u predizbornoj kampanji za predstojeće parlamentarne izbore u Albaniji.

Samoopredeljenje nudi političku i logističku pomoć

Nakon brojnih kritika i pritiska javnosti sa kojima se suočila Vlada Kosova i premijer Aljbin Kurti, predstavnik Samoopredeljenja Arljind Mandžuka (Arlind Manxhuka) je poručio da je njihov cilj bio jačanje bratskih odnosa sa Albanijom. On je podvukao da Pokret Samoopredeljenje sa Kosova pruža političku i logističku pomoć ogranku te stranke u Albaniji.

„Ovih dana smo videli kritike zbog logističke i ljudske podrške koju je Samoopredeljenje pružalo i nudilo Albaniji. Kritike, koje razumemo jer građani očekuju da ispunjavamo svoje obaveze koje smo preuzeli i koje neprekidno preuzimamo. Ali deo tih obaveza je bilo i ostaje jačanje bratskih odnosa sa Albanijom“, napisao je Mandžuka.

On je istakao da je Samoopredeljenje srećno što može da podrži progresivne snage koje su posvećene socijalnoj jednakosti, ekonomskom razvoju i ostvarivanju prava u celom regionu.

Poznavalac političkih prilika iz Prištine Imer Muškoljaj (Imer Mushkolaj) napominje da su građani na kosovskim izborima glasali za Aljbina Kurtija i Pokret Samoopredeljenje kako bi se rešili nagomilani problemi u zemlji a ne da se bave političkim procesima u Albaniji.

„Ovaj napor gospodina Kurtija da proširi svoj uticaj na Albaniju pokazuje njegovu ideju da tamo bude prisutan na bilo koji način, uprkos činjenici što je to prisustvo malo i zanemarljivo. Osim toga, fokus premijera Kurtija treba da bude na Kosovu, a izbori u Albaniji trenutno nisu prioritet za Kosovo“, podvlači Muškoljaj za RSE.

On smatra i da Kurtijevo angažovanje na političkoj sceni u Albaniji može da ugrozi odnose između njega i budućeg albanskog premijera.

"Novom premijeru Albanije, ma ko on bio, neće biti lako da u budućnosti korektno sarađuje na bilateralnom nivou sa osobom koja nije samo saradnik u smislu političara koji je na čelu druge države već je i politički rival“, ukazuje Muškoljaj.

Opozicija na Kosovu: Kurtijeva vlada napustila svoj narod


Kritikujući Kurtijev angažman u Albaniji, predsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) naveo je da Vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem ne brine o svojim građanima.

"Na vrhuncu zdravstvene i ekonomske krize, vlast koja je izabrana ovde je odlučila da bude opozicija na protestima i u kampanji u drugoj državi“, napisao je Abdidžiku na svom Fejsbuk profilu.

Oglasila se i opoziciona Demokratska partija Kosova (DPK) koja je od Vlade Kosova zatražila da se usredsredi na upravljanje pandemijom i ekonomskom krizom, umesto da se bavi izborima u Albaniji.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljard (Abelard) Tahiri je kritikovao Vladu zbog uvođenja restriktivnih mera i nedostatka vakcina protiv COVID-19.

"Jedino što je premijer Kurti do sada preduzeo je nalog za izolaciju građana Kosova, dok su ministri i zamenici njegove stranke otišli u Albaniju i učestvovali u kampanji“, rekao je Tahiri na konferenciji za novinare u Prištini.

Parlamentarni izbori u Albaniji biće održani 25. aprila.

Izbornu trku vode vodeće političke stranke u toj zemlji Socijalistička partija (SP) aktuelnog premijera Edi Rame, koja se bori za treći mandat i Demokratska stranka (DP) Ljuljzima Baše (Lulzim Basha) koja, nakon osam godina u opoziciji, želi da se vrati na vlast.