Historičar direktan

Historičar Jusuf Buxhovi ocjenio je da bi kosovsko tužilštvo trebalo odmah da reaguje, zbog medijskog nastupa hodže Shefqeta Krasniqija, koji je rekao da je ženama mjesto u kuhinji, a muškarcima u sobi.

Buxhovi je na Facebooku napisao da vjerskim poglavarima ne bi smelo da bude dopušteno da u medijima pozivaju na rodnu diskriminaciju i nasilje u porodici.

"U sekularnoj državi kao što je Kosovo sveštenicima ne treba dozvoliti da u medijskom prostoru otvoreno pozivaju na rodnu diskriminaciju, nasilje u porodici i čak donose preporuke da se nacionalni identitet zamjeni vjerskim", naveo je Buxhovi.

On je istakao da bi, budući da Ustav brani pravo na vjerske slobode i određuje mjesto sveštenstva u društvu, državni tužilac trebalo odmah da djeluje tamo gdje je pogođen zakon i vrednosni sistem koji podržava slobodno i demokratsko društvo.

"Krivicu za to što se sudstvo do sada nije ponašalo u ovom duhu, treba potražiti velikim delom u političarima, koji zbog sitnih ličnih interesa, pred biračkim tijelom koriste jezik sveštenstva, dok sveštenstvo u javnim i televizijskim nastupima vode politiku", istakao je Buxhovi.

Izvor: Kosovo Online