Moraju odgovarati, ali

Bivša poslanica i članica Socijaldemokratske partije Shqipe Pantina kritikovala je nacrt zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine navodeći da je on u suprotnosti sa Ustavom Kosova i direktivama Evropske unije.

Pantina je na Facebooku napisala da svako ko se obogati zloupotrebom službenog položaja ili korumpiranim metodama, mora odgovarati i ta imovina mora biti oduzeta.

„Ipak, nacrt zakona koji je predložila Vlada, pored toga što je u suprotnosti sa Ustavom i direktivama EU, više podsjeća na točak koji će Vlada koristiti protiv svakoga ko pokuša da ih uznemiri. Ova inicijativa neće biti sprovedena u onakvom obliku u kojem je proglašena, jer međunarodnim mehanizmima neće biti dozvoljeno da vlada preuzme pravosuđe, ali biće zanimljiva obrazloženja koje će Vlada koristiti prilikom povlačenja ove inicijativa“, napisala je Pantina.

Ministarka pravde Albulena Haxhiu rekla je da je Vlada usvojila idejni dokument koji bi trebalo da omogući oduzimanje nelegalno stečene imovine, nakon čega će biti izrađen nacrt zakona.

„Odmah nakon odobrenja idejnog dokumenta, Ministarstvo pravde će izraditi nacrt zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine", rekla je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online