Komisija za zdravstvo

Na prvom sastanku Komisije za zdravstvo, na kome je odlučeno da će se sastajati svakog ponedjeljka, pitanje pandemije bila je ključna tema, a članovi ove komisije iz opozicije izneli su kritike na račun Vlade Albina Kurtija zbog nedavno donešenih mjera i nedostatka vakcina, prenosi Reporteri.

Najglasnija su bila dvojica poslanika iz Demokratske partije Kosova, Bekim Haxhiu i Uran Ismaili.

Haxhiu je rekao da građani očekuju od relevantnih institucija da obezbjede vakcine.

"Oni gledaju u vladu, ali i mi takođe snosimo odgovornost kada vlada nema proaktivni pristup ovom procesu ili ima druge prioritete. Vakcine su prioritet broj jedan“, rekao je Haxhiu.

Predsjednik komisije Fatmire Mulhaxha Kolqaku je reagovala rekavši da je Vladi pandemija prvi prioritet, a ne druga pitanja.

Ismaili je rekao da nedostaje transparentnost kada su u pitanju nove mjere i vakcinacija.  

"Moramo da se pozabavimo zabrinutošću građana. Zatvoreni su, preduzeća su zatvorena. Dva ili tri mjeseca ne očekujemo čuda, ali trebalo bi da postoji veća transparentnost po pitanju vakcina i mjera. U nekim zemljama se vidi svjetlost na kraju tunela, kod nas ne“, rekao je Ismaili.

Istakao je da se, ukoliko se ne vakciniše 70 odsto stanovništva, neće postići kolektivni efekat, već samo pojedinačni.

Zamjenik Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj rekao je da je vakcinacija briga svih i da je 20.000 doza vakcina "kap u moru", kritikujući spor tempo vakcinacije raspoloživih doza.

Iz Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj je podsjetio da neki proizvođači vakcina insistiraju na povjerljivosti i da se razgovori moraju voditi na zatvorenim sastancima sa ministrom zdravlja.

Dodao je da Kurtijeva vlada nije dovoljno aktivna po pitanju pandemije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri