Karantin?

Za samo 24 sata, između subote i nedelje (10. i 11. april), više od 28.000 građana Kosova je prešlo granicu sa zemljama u okruženju (Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija), objavila je Policija Kosova

Od toga je 15.000 građana u ta 24 sata prešlo granični prelaz Morina između Kosova i Albanije. U međuvremenu, na teritoriju Kosova je u istom vremenskom periodu ušlo više od 21.000 ljudi.

Samo granicu sa Albanijom u ta dva dana prešlo je, prema podacima Vlade Kosova, oko 29.000 građana, a među njima je bilo i nekoliko vladinih zvaničnika.

Putovanja za vikend u Albaniju su se dogodila dok su na Kosovu na snazi mere u borbi protiv pandemije koje, pored ostalog, podrazumevaju zabranu kretanja od 22 časa naveče do pet sati ujutru. Takođe, ugostiteljskim objektima je do 18. aprila zabranjen rad i dozvoljene su samo usluge "za poneti" ili dostava hrane, a zatvoreni su i tržni centri.

Krasniqi: Oni koji se kreću u masi šire zarazu


Vlada Kosova je nove mere usvojila 5. aprila usled povećanja broja novoinficiranih korona virusom i one su na snagu stupile 7. aprila.

U poslednjih mesec dana Kosovo svakodnevno registruje oko 700 ili 800 novih slučajeva infekcije.

Infektolog Valbon Krasniqi, koji je i direktor Univerzitetsko-kliničko bolničkog centra Kosova, naglašava da je jedan od ciljeva uvođenja novih mera bilo sprečavanje velikih gužvi.

On napominje da su zdravstveni radnici sa velikom zabrinutošću posmatrali odlazak velikog broja građana Kosova u Albaniju.

'Opušteni' građani, a bolnice prepune


"Kada odete na neko drugo mesto i boravite u zajedničkim prostorijama, stvaraju se gužve a grupe ljudi predstavljaju najveći rizik od širenja virusa. Poznati su kao super-širitelji zaraze, bez obzira u kojoj se zemlji nalaze, odnosno da li se nalaze u svojoj ili nekoj drugoj državi. Zato nam se ne sviđa ono što smo videli ovih dana. Svako ponašanje, svaka akcija građana koja je u suprotnosti sa merama koje podržavamo već više od godinu dana, rizikuje dalje širenje virusa", napominje Krasniqi.

Sa druge strane, portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu navodi da su granice otvorene i da "građani imaju pravo da putuju prema svojim potrebama, uz poštovanje mera zemlje domaćina, kao i onih na Kosovu pri povratku u zemlju".

"Uvedene su mere za zaštitu zdravlja građana. Međutim, one mogu biti efektivne samo ako svi zajedno pokažemo posvećenost za održavanje svog zdravlja i zdravlja drugih. Pored vakcinacije, ne možemo da zaustavimo ni zajedničke napore na sprovođenju zaštitnih mera, kako građana tako i samih institucija i preduzeća, a kako bismo što pre dobili bitku protiv pandemije", rekao je Kryeziu za RSE.

Međutim, mere koje je Vlada Kosova uvela nalažu da prilikom ulaska na teritoriju Kosova svi moraju da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. U suprotnom, moraju da budu u izolaciji na nedelju dana. Od ove mere su izuzeti građani Kosova koji su zemlju napustili u poslednja 24 sata.

Iz Policije Kosova nije precizirano da li se ove mere sprovode na granici prilikom ulaska ili povratka kosovskih građana iz Albanije, u slučaju da su tamo boravili duže od 24 sata.

Radio Slobodna Evropa je zbog iste teme kontaktirao i Ministarstvo zdravlja, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Jedan broj građana koji je ušao na Kosovo u nedelju uveče potvrdio je RSE da nije uopšte bio obavešten merama vlade.

Povećanje broja novoinficiranih izazov za bolnice

Sa druge strane, direktor Univerzitetsko-kliničko-bolničkog centra Kosova Valjbon Krasnići navodi da su od sredine marta bolnice prebukirane pacijentima, te da bi povećanje broja osoba kojima je potrebno bolničko lečenje, dodatno zakomplikovalo situaciju u zdravstvenim ustanovama.

"Prošlo je otprilike mesec dana otkako na dnevnom nivou imamo u proseku oko 900 pacijenata, kako u opštim bolnicama tako i na klinikama Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova i veliki je izazov svako povećanje broja zaraženih slučajeva i osoba kojima trebaju hospitalizacija, bolnička služba i bolnički kapaciteti", naglašava Krasnići.

Od oko 900 pacijenata koji se nalaze na lečenju od COVID-19, njih 37 se nalazi u kritičnom stanju i leče se na odeljenju intenzivne nege, dok je oko 700 na stalnoj terapiji kiseonikom.

Pacijenti koji imaju COVID-19 leče se u sedam regionalnih bolnica na Kosovu dok na Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova u Prištini, postoji pet klinika, koje su pretvorene u covid odeljenja.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova od 11. aprila, registrovano je 12 smrtnih slučajeva i 529 novih slučajeva korona virusa.

Od početka epidemije ukupno je registrovano 97.996 slučajeva infekcije, od kojih je 1.988 osoba preminulo. Trenutan broj aktivnih slučajeva je 13.944.